DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Perre ment korábbi mérnökével a Red Bull

Az aerodinamikai vezető, Dan Fallows leszerződött az Aston Martinnal: korábbi munkaadója azonban mindent megtesz, hogy ne a 2022-es szezonban, hanem csak másfél év múlva csatlakozhasson a zöldekhez.

Már júniusban bejelentették a hírt, hogy az Aston Martin a mérnökgárda bővítése részeként megszerezte a Red Bull aerodinamikai vezetőjét, Dan Fallowst, aki magasabb pozícióban technikai igazgatóként áll munkába a csapathoz, átvéve Andrew Green helyét, aki vezető technikai igazgatóként a felettese lesz.

A hírt követően a Red Bull áthelyezte F1-es részlegéről az utcai divízióra Fallowst, ahol ironikus módon épp az Aston Martinnal együttműködésben a Valkyrie projekten dolgoznak. Az elégedetlen szakember egy hónappal később azonnali hatállyal elhagyta a Red Bullt.

Az aerodinamikai szerződése értelmében fél év felmentési időt kell letöltenie, amíg munkába állhat egy másik istállónál: ez a 2022-es szezon kezdete előtt jár le, ha távozását vesszük figyelembe. A Red Bull azonban állítja, mivel Fallows mondott fel, szerződése nem vált érvénytelenné, és csak 2022 december végén jár le. Ezután kezdődik a felmentési idő, így a szakember mindössze 2023 közepén állhatna munkába az Aston Martinnál, több mint egy évvel később a tervezettnél.



A Red Bull bírósági ügyet indított, hogy érvényesítse álláspontját. Anglia és Wales felsőbírósága december 17-én már tartott egy meghallgatást, amely a Red Bullnak adott igazat. A Motorsportweek beszámolója szerint Fallows azzal érvelt, hogy korábban a csapat más alkalmazottjait elengedték szerződésükből, a bíró azonban ezt visszautasította, mivel alacsonyabb szintű munkavállalókról és más körülményekről volt szó.

Fallows másik érve, hogy a felmondás nem önkéntes volt, hanem a Red Bull ellehetetlenítette munkáját (az utcai részlegre való áthelyezéssel). Az angolszász jog szerint ilyen esetben a távozás munkáltatói felmondásnak értelmezhető – azaz jelen esetben a szerződés felbontottnak tekinthető.

Január 25-28-án újabb meghallgatásra kerül sor – de egyelőre úgy néz ki, a bíróság a Red Bull igazát ítéli meg, így Fallows csak másfél év múlva csatlakozhat az Aston Martinhoz.

Nem ez az első alkalom, hogy Dan Fallows jogi vitába keveredett. A szakember 2014-ben megállapodott a McLarennel, hogy a csapathoz csatlakozik, de végül mégis maradt a magasabb fizetést ajánló Red Bullnál. A McLaren bírósághoz fordult, de végül közös megegyezés született – melynek értelmében egy másik átigazoló Red Bull-mérnök, Peter Prodromou hamarabb csatlakozhatott a McLarenhez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: