DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Bottas: Néha legyőzhetetlen tudok lenni

A Mercedestől távozó finn reméli, az F1-et ismerők helyén kezelik a csapatnál elért eredményeit. Legjobb napjain dominált, de egy Hamilton kaliberű csapattársat szinte lehetetlen tartósan megelőzni.

Nem nevezhető kudarcnak Valtteri Bottas öt szezonja a Mercedesnél: a finn versenyző az elmúlt évtized legsikeresebbjei közé tartozik az időközben elért eredményekkel. Két ezüstérem és két bronzérem a világbajnokságon, 58 dobogós helyezés, közte 10 futamgyőzelem és nem kevesebb, mint 20 pole-pozíció. (Utóbbi több, mint amennyit Kimi Raikkönen teljes pályafutása során elért.)

„Őszintén szólva úgy gondolom, hogy a legjobb napjaimon, legyen az futam vagy időmérő, legyőzhetetlen vagyok” – mondta a The Race lapnak adott interjúban Bottas. „Csak sajnos nincs mindig a legjobb napom. De ezzel mindenki így van!”

„Ezeket kipipáltam” – beszélt Bottas a feljebb felsorolt eredményekről, kiegészítve a Mercedes öt konstruktőri bajnoki címével. „Sokat tanultam magamról emberként, versenyzőként pedig egyértelműen jelentősen fejlődtem a csapatban, főleg technikai téren.”



Az eredménylajstrom miatt tehát Bottasnak nincs oka szégyenkezni, de az Alfa Romeóhoz csatlakozó finn emlékeztetett rá, nagyobb elvárásokkal érkezett a Mercedeshez, melyeket nem sikerült teljesítenie.

„Nem mondhatom, hogy túlszárnyaltam bármelyik elvárásomat. Elég magasra helyeztem a lécet saját magam számára, talán kicsit túl magasra is. Nem mondhatom, hogy megugrottam. Amiben érzésem szerint kudarcot vallottam, az nyilvánvalóan az, hogy nem sikerült megnyernem az egyéni bajnoki címet. De nem is volt egyszerű Lewis mellett. Mindig neki jött ki jobban a lépés” – folytatta Bottas.

„Ebben a sportban nagyon fontos a mentális oldal, és szerintem Lewis erőssége a kiegyensúlyozottság, hogy nagyon kevésszer van rossz hétvégéje teljesítmény szempontjából. Az ingadozásai csak egészen apróak. Nekem viszont az öt év alatt voltak olyan pillanataim, hogy nem tudom, sírnom vagy nevetnem kellett volna a szerencsém miatt, mert sok szempontból sem éreztem úgy, hogy én vagyok a legszerencsésebb versenyző” – beszélt arról, hogy számos alkalommal üldözte a balszerencse: a 2021-es szezont is említette, amely balesetekkel és egyéb problémákkal kezdődött, később pedig rengeteg motorbüntetés sújtotta.

„Én úgy érzem, hogy aki ismeri és követi ezt a sportot, egyértelműen elismeri, hogy jó napomon nagyon gyors tudok lenni. Egy olyan versenyző, mint Lewis átlagszintje annyira magasan van, hogy lehetetlen rendszeresen erősebben teljesíteni nála” – vonta le a konklúziót Bottas: reméli, a Formula-1 közönsége a helyén kezeli Mercedesnél töltött éveit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: