DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Marko egyetért, Binotto együtt érez Masival

Az ünnepek alatt kissé elhalkultak a Michael Masi versenyigazgatót támadó hangok, a védelmében azonban továbbra is felszólalnak néhányan. Ezúttal Helmut Marko és Mattia Binotto fejtette ki a véleményét.

Nagy port kavartak az idei szezonzáró utolsó körében hozott döntések, amelyekért a sportág egyértelműen Michael Masit teszi felelőssé. Pontosabban az egyik tábor, a másik a kezdetek óta a versenyigazgatót védi. Bárhogy is van, bárkinek is legyen igaza, egy biztos: Masi döntése eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, és bár végül a többség szerint megérdemelt győzelem született, Max Verstappen első világbajnoki címére sokan biztosan rossz szájízzel fognak emlékezni a jövőben.

A Sport und Talk osztrák televíziós műsorban Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója nemrégiben kijelentette, Masinak igaza volt, amikor úgy döntött, jobb, ha versenykörülmények között zárul a mindent eldöntő szezonzáró, nem pedig a biztonsági autó mögött. „Az IndyCarnál vagy a NASCAR-nál például van egy szabály, hogy még egy kört is hozzátesznek, ha kell, hogy versenykörülmények között lehessen befejezni a versenyt. Jelen esetben öt autó volt a két rivális között, Masi pedig csak elküldte őket, hogy az utolsó kört még le tudják vezetni. Ez egyértelmű, a játékvezetőnek joga van hozzá, hogy így döntsön. Ha így dönt, akkor pedig ez van érvényben és kész” – fejtette ki véleményt a tanácsadó.

Hozzátette: a Red Bull az utolsó körökben kiválóan döntött, amikor Latifi balesetét követően gumit cserélt Verstappen autóját, ezzel esélyt adva neki a kis híján elvesztett világbajnoki cím megszerzésére. „A csapat szenzációs volt! Azonnal lágy gumira váltottunk, és így valóban nem volt esélye Hamiltonnak. Max megkérdezte utána, mit gondolok. Azt mondtam, meg fogja nyerni, ez egyértelmű volt” – fogalmazott Marko. Mint mondta, alig várja, hogy lássa még tovább fejlődni a hollandot. „Megmelengeti a szívemet, hogy láthatom, ahogy feszegeti a határokat az autóval. Valójában nincs is szükségünk kritikára, sem másra, hiszen mindig egyetértünk. Elképesztő, ahogy fejlődik, izgatottan várom, mi következik ezután” – tette hozzá.



De nem Marko az egyetlen, aki megvédte Masit. A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto is együttérez a versenyigazgatóval, aki véleménye szerint nagyon nehéz helyzetben volt, és ezt igenis figyelembe kell venni. Az ügyről az FIA Motorsport Világtanácsának karácsony előtti ülésén is szó volt. „Az Abu Dhabiban történtekkel kapcsolatban úgy gondolom, hogy bármilyen döntést is hozott volna Masi, ugyanígy lett volna egy boldog és egy boldogtalan oldal” – mondta akkor Binotto, majd hozzátette: szerinte a versenyigazgató munkája akkor a világon a legnehezebb volt.

„Mindenki számára fontos, hogy levonjuk a tanulságokat, ha vannak. Látom, milyen fontos kérdés ez az F1 Bizottságon belül. A legfontosabb feladatunk most, hogy beszéljünk a helyzetről és megvitassuk, lehetett volna-e másképp tenni bármit” – fejtette ki Binotto, aki ugyanakkor úgy véli, nem az ő dolga véleményt nyilvánítani az Abu Dhabiban történtekről, mégis egyértelművé tette, a Ferrari szívesen leül minden féllel és megvitatja a helyzetet, bár nagyon nehéz kihívásnak érzi.

„Úgy tűnik, megvannak az okok, amiért az FIA így döntött, ugyanakkor talán másképp is alakulhatott volna. Nehéz megítélni. Ahogy mondtam, ebben a helyzetben valaki örül, valaki nem. Ez az egy, ami nem alakulhat másként” – zárta gondolatait Binotto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: