DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Bottas: Sokat tanultam magamról Lewis mellett

A Mercedestől öt szezon után távozó finn elmondta: rájött, hogy az F1 sokkal inkább mentális sport, semmint fizikai, s időbe telt, mire elfogadta, hogy nem mindig tudja legyőzni Hamiltont.

Valtteri Bottas 2017-től az idei szezon végéig versenyzett a Mercedesnél, jövőre viszont már az Alfa Romeo színeiben fog szerepelni a Formula-1-ben. Az Ezüst Nyilaknál eltöltött öt szezonja során húsz futamgyőzelmet és két világbajnoki ezüstérmet szerzett, de bizonyos szempontból így sem lehet teljesen elégedett a finn, hiszen a végső célját, a világbajnoki címet nem sikerült elérnie.

Bottas azonban így is hasznosnak értékeli a mercedeses időszakát, és azt is elmondta, hogy elsősorban milyen szempontból fejlődött sokat a vb-győztes alakulatnál – a pilóta szavait az F1i.com szakoldal idézi:

bottas-hamilton-dppi-2021_2



„Egyértelműen sokat tanultam magamról. Megtanultam, hogy ez a sport sokkal nagyobb részben mentálisan dől el. Ha össze akarjuk vetni, hogy fizikai vagy mentális sport-e, akkor sokkal inkább a fejről szól. Egyértelműen megtanultam, hogy el kell fogadnunk a hibákat és tanulnunk kell belőlük. Ez a tanulási folyamat és az, hogy megtanultam, hogy őszinte legyek magammal, volt a legfontosabb.”

Bottas arról is beszélt, hogy időbe telt elfogadnia, hogy nehéz dolga van Lewis Hamilton csapattársaként: „Mindig benne volt a kockázat, hogy túl keményen fogok próbálkozni. Nem adok elég időt magamnak, hogy eljussak arra a pontra, ahol szeretnék lenni, szóval elfogadtam, hogy eléggé nehéz Lewis ellen versenyezni és nem mindig tudom őt legyőzni. Ez a kiegyensúlyozottságából, a tehetségéből és a belefektetett munkájából adódó tény. De azt is tudom, hogy képes vagyok rá, csak nem szabad ostoroznom magam sokszor, ha ez nem jön össze. Ez igazán nagy dolog. Megtanultam, mi működik nálam, hogyan álljak neki a versenyeknek és mit csináljak közöttük.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: