DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Verstappen úgy gondolta, vicc a Red Bull-szerződés

Bár remekül teljesített a Toro Rossónál, Max Verstappen még nem sokkal a 2016-os Spanyol Nagydíj előtt is úgy vélte, csak vicc, hogy azonnal felhoznák az anyacsapathoz. Valóság lett.

A 2015-ös Ausztrál Nagydíjon debütálhatott a Formula-1-ben Max Verstappen, mindössze tizenhét évesen, amivel rögtön egy korábbi rekordot át is adott a múltnak. Azóta számos más csúcsot is megdöntött fiatal korával, 2021 decemberében pedig pályafutása során először világbajnokká koronázták.

2016 elején a Red Bullnál Danyiil Kvjat több komoly hibát is vétett és gyorsan kegyvesztett lett az istállónál. Valószínűleg akkor telt be végleg a pohár, amikor Sebastian Vettelt az Orosz Nagydíj első kanyarjában kilökte a pályáról a rajt után, ezután pedig „lefokozták”.

A Red Bull gyorsan lépett, a Spanyol Nagydíjra ugyanis már Max Verstappent emelték az anyacsapathoz, aki álomszerűen mutatkozott be új csapatánál, remekül használta ki ugyanis a két Mercedes karambolját és azonnal megnyerte első futamát az energiaitalosoknál.

Ezzel a legfiatalabb olyan pilótává vált, aki valaha futamot vezetett, aki valaha F1-es dobogón végzett, aki valaha F1-es futamot nyert. Max egyáltalán nem sejtette néhány héttel korábban, hogy mi következik? Nem sejtette, erről Helmut Marko beszélt a Motorsport.com szakoldal cikkében.

Verstappen viccnek gondolta, aztán jött, látott és győzött


„Igen, ez tényleg így volt, Max az utolsó pillanatig azt gondolta, csak egy vicc, hogy a Red Bull hirtelen szerződtetné az anyacsapathoz és nem is értette, mit keres velünk Grazban azon a megbeszélésen. Édesapja, Jos azért sejtette, hogy benne van a levegőben fia csapatváltása, Max azonban nonszensznek érezte és nem vette eleinte komolyan.”

„Aznap reggel felhívtam Jos Verstappent és kértem, hogy ebédeljünk együtt Grazban. Eközben egy hosszú beszélgetést folytattunk, közben megérkezett Max is. Csak az ebéd végén tértem a tárgyra, amikor Max még mindig nem is értette, mit keres ő ott éppen.”

„Verstappen valóban úgy érkezett Grazba, hogy fogalma sem volt, miért hívtam oda, pedig ha hallgatott volna az apjára, már valamit sejthetett volna. Austinban idén egy vacsora alkalmával emlékeztünk erre vissza és beszéltük meg újra, hogyan is indult a közös munka.”

„Az egész Max Verstappen-projekt komoly kockázatot hordozott, de tökéletesen jól sült el. Raymond Vermeulen (Verstappen egyik menedzsere) és Jos egészen profi környezetet teremtettek már a kezdetektől Max számára, ez nem kérdés. Ilyen remek háttérrel és Max Toro Rossónál nyújtott produkciója láttán egészen logikusnak tűnt, hogy leigazoljuk őt a Red Bullhoz. Sergio Perez az egyetlen kivétel, akit éppen az idei évre szerződtettünk, rajta kívül minden pilótánk a Red Bull Racing pilótaprogramjából került ki” – tette hozzá Marko.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: