DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Rosberg: Szigorúbb szabályokat az F1-be!

A 2016-os világbajnok szerint nagyobb szabályozottságra van szükség, hogy megszűnjenek a döntéshozás körüli botrányok és viták: elsősorban a kerék a kerék elleni harcokat emelte ki.

A 2021-es szezon nem csupán az elmúlt időszak legszorosabb vb-párharcaként, hanem vitákkal és ellentmondásokkal teli évként is be fog vonulni az emlékezetbe. A szezon során sokszor felmerült, mi számít bele a szabályos versenyzés kereteibe: amit az egyik versenyen még elfogadtak a felügyelők, azért más helyszínen büntetés járhatott. A 2016-os világbajnok, Nico Rosberg szerint a szabályok szigorítására van szükség, hogy ne kerülhessen sor hasonló vitákra a jövőben.

„A sportnak fejlődnie kell, méghozzá az előzésekkel, kerék a kerék elleni csatákkal kezdve. Az FIA-nak szigorítania kell, hogy ne kerülhessen sor az ilyen vitákra” – mondta a Sky Sportsnak Nico Rosberg. „Jót tenne a sportnak, ha sokkal érthetőbb lenne. Ez igaz a kerék a kerék ellen vívott csatákra is: kinek van igaza és kinek nincs. Gyors döntést kell hozni, hogy tovább léphessünk. Meg kell szabadulni ezektől a hosszas vitáktól, ez fontos.”



Az FIA bizottságot hozott létre az Abu Dhabiban történt események kivizsgálására és az ebből való okulásra. A bizottság munkájában a fellebbezéstől visszalépő Mercedes is aktívan részt vesz. Toto Wolff bizakodva beszélt arról, hogy a törekvés valódi eredménnyel jár.

„Azért vagyok optimista, mert a sportban érdekeltek osztoznak a frusztrációmon az év során hozott döntések kapcsán” – idézi a Sky Wolffot. „Mindenki, aki versenyző, tudja, mik történtek. Ezáltal bizakodom, mert mindannyian ugyanabba az irányba húzzuk a kötelet. Visszajelzéseket kaptam csapatoktól és versenyzőktől. Megerősített Peter Bayer (az FIA motorsportért felelős titkára) és Stefano (Domenicali, az F1 vezérigazgatója), hogy a következő hetekben és hónapokban befoltozzuk a réseket, melyek az elmúlt néhány évben nyíltak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: