DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

„Anno ezért ízekre szedték volna Perezt”

Juan Pablo Montoya furcsállja, mennyi elismerést kapott Sergio Perez Lewis Hamilton akadályozásáért: az ő idejében kritizálták volna, hogy saját versenyét beáldozza a csapattársért.

Több 2021-es versenyen alulteljesített Sergio Perez, de a szezonzárón megdolgozott a Red Bulltól kapott fizetéséért és jövő évi szerződéséért: szárnysegédként megtette a tőle telhetőt Max Verstappen világbajnoki címe érdekében, amikor az eltérő stratégián levő Lewis Hamiltont fontos másodpercekig feltartotta Abu Dhabiban. Kontrasztban Valtteri Bottasszal, aki épp a legfontosabb versenyen nem tudott a Mercedes bajnokesélyeséért tenni: ezzel a közönség elismerését is kiérdemelte, azét a közönségét, amely húsz évvel korábban megfeszítette volna: mutatott rá az abban a korban versenyző Juan Pablo Montoya.

„Mókás, milyen szemszögből látják az emberek. Azt mondják: egek, de jó volt, hogy Checo is beleszólt és Maxot segítette. Szerintem is jó munkát végzett Maxért. De húsz évvel ezelőtt, ha egy második számú versenyző ilyet csinál, ízekre szedték volna. Ahányszor Rubens (Barrichello) segítette Michaelt (Schumacher), mindig azt mondták: egek, miért segítesz neki, győzelmet, pozíciót áldozol fel érte? Akkoriban nagy dráma volt belőle, ma pedig elintézik azzal, hogy segítette, jól tette. Különbözők a nézőpontok” – mondta Montoya a Motorsport TV-nek.



„Nem tudom, miért változott ez meg, elég őrült dolog. Őszintén szólva, ha valaki Max támogatója, biztos azt gondolja, hogy Checo szenzációs volt, hiszen őt segítette. Aki viszont Lewisnak szurkol vagy semleges néző, az inkább értetlenkedik, miért szólt bele” – beszélt arról, hogy Perezt azért most sem méltatja mindenki egyöntetűen.

A hétszeres nagydíjgyőztes kolumbiai megjegyezte, a Red Bull véleményes eszközökhöz nyúlt a vb-címért folytatott harcban: „Igen, ez a versenyzésről szól, de ő úgy próbált versenyezni, hogy feltart egy másikat, Lewis pedig tudta, hogy ha megpróbálkozik, akkor összeütközhetnek és kikiálthatják versenybalesetnek. A Red Bull erre játszott. Minden kártyájukat felhasználták, hogy megszerezzék a bajnoki címet, és végül sikerült is, mivel a szerencse az oldalukra állt. Hogy a megfelelő döntésekkel vagy sem, azt az FIA-nak kell megvizsgálnia” – fejtegette Juan Pablo Montoya.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: