DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

Wurz: Lenne mit javítani a finálé után

Bőven adott témát a Formula-1 idei szezonzárója, melyen Max Verstappen szerezte meg az egyéni világbajnoki címet. Az FIA döntéseit sokan vitatták, így tett Alexander Wurz is.

Bár a történelem egyik legnagyobb csatáját láthattuk az Abu Dhabi Nagydíjon, sajnos a verseny utolsó szakaszában történtek nem csak a versenyzésről szóltak. A versenyirányítás döntései ugyanis elég sokaknál kiverték a biztosítékot és többen is elmondták a véleményüket a történtekkel kapcsolatban.

Így tett a korábbi F1-es versenyző, Alexander Wurz is, aki úgy gondolja, bizonyos döntések indokoltak voltak, ám van, amit érdemes lenne átgondolni.

„Nicholas Latifi balesete után a Safety Car behívása volt a protokoll és a gyakorlat szerint történt minden, így ez biztonsági és sportszabályozási szempontból is indokolt volt. Más lehetőségeket is lehetett volna alkalmazni, mint például a VSC, vagy a piros zászló, mégis a biztonsági autós periódus tűnt a legmegfelelőbb választásnak. A lekörözött autókat illető határozat, majd annak megváltoztatása és az ebből következő helyzet egy ismeretlen terület volt, így nem vagyok ennek a rajongója” – idézte Wurz szavait a PlanetF1.



A pilóták szövetségének elnöke a Verstappen és Hamilton közötti csatáról is beszélt, véleménye szerint ideje, hogy új folyamatokat vezessenek be az igazságosabb versenyek érdekében.

„Bárcsak egy harmadik fél befolyásától mentes döntést hoztunk volna a 2021-es világbajnoki címről. Úgy gondolom, hogy Max egy nagyszerű versenyző, és megérdemelte a címet, de Lewis is megérdemelte volna. Már nem tudjuk visszaforgatni az időt, és a Mercedes is visszavonta a fellebbezését, így együtt kell élnünk ezzel a helyzettel. Arra kell törekednünk, hogy most a legjobbat hozzuk ki ebből, tanuljunk belőle, és biztosítsuk, hogy a döntéshozatal optimalizálva legyen.”

„A leginkább érdekelt feleknek együtt kell működniük annak érdekében, hogy egy szilárd keretrendszer jöjjön létre, amely tükrözi minden szabályrendszer elvét és szellemét. A sporteseményeknek egyértelmű döntéshozatali folyamaton és protokollon alapulva kell működniük, még az olyan nagy kihívást jelentő helyzetekben is, mint amit legutóbb láttunk. Persze ritkán lehet egy versenyhelyzetet pontosan összehasonlítani más helyzetekkel, szóval mindig lesz egy szürke zóna, de ezt le kell szűkíteni és támogatni kell a döntéshozatalt. Végső soron segíteni kell a sportágat, hogy a világ legjobb versenyzőinek és csapatainak tisztességesen megvívott sportversenyét lássuk” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: