DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Kettévághatnánk a vb-trófeát”

Annyira szoros csatát hozott két pilóta között a 2021-es esztendő, hogy a végén nehezen lehet bárkinek is nyugodt szívvel odaadni a bajnoki címet. Lehetne-e vajon ilyenkor osztozkodni?

Az egész szezon során sejthettük, ahogy jöttek az újabb és újabb összecsapások a két vb-aspiráns között, hogy igencsak izgalmas évadzáróra készülhetünk, amennyiben ezt a ritmust tartják. Megtörtént, kívánni sem lehetett volna parádésabb finálét, mint ami végül kerekedett Abu Dhabiban. A Max Verstappen győzelmével véget érő 2021-es év végén azonban mégis nehéz tisztán csak őt kikiáltani a legjobbnak.

Sem a szurkolók, sem maguk az F1-es paddock sokat látott tagjai nem lennének képesek választani Verstappen és Lewis Hamilton között ezt a hajrát látva. A hétszeres világbajnok honfitársa, Martin Brundle például olyannyira nem, hogy egy merész kívánságot is megfogalmazott.



Az ex-F1-es mindenekelőtt fejet hajtott a sport első holland világbajnoka előtt, aki szerinte abszolút jogosan áll most a világ tetején. „Megérdemli-e Max a világbajnoki címet? Persze, hogy megérdemli. 652 kört töltött az élen idén, míg Lewis csak 303-at. 22 versenyből 15-ről távozott bajnoki éllovasként, és ebben az utolsó hét futam is benne volt. Tíz versenyt nyert Lewis nyolc győzelmével szemben, és tizennyolcszor állt a dobogón, míg Lewis tizenhétszer. És még csak szerencséje sem volt mindig, a legutolsó méterekig természetesen” – támasztotta alá némi statisztikával Verstappen diadalának jogosságát.

De a legyőzöttet sem felejtette el dicsérni. „Lewis is éppen annyira megérdemelte volna a nyolcadik címét. Bárcsak megoszthatnák! A nyers tempója, a kiegyensúlyozottsága, az eltökéltsége, a stílusa és a kitartása, különösen az utolsó futamokon, kiemelkedő volt. A 288. nagydíján, a 37 felé közeledve megint bámulatos rajtot produkált.”

Épp ezért, akárcsak például Fernando Alonso, Brundle is úgy látja, most tényleg két pilótának is járna a díj. „Ez azt hiszem, komoly beszédtéma lesz most. A 22 verseny alapján bármelyikük lehetett volna a világbajnok. Ha van év, amikor kettévághatnánk a bajnoki trófeát, akkor ez az. Egyszerűen azért, mert mindketten rendkívüliek voltak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: