DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Brundle: Nincs könnyű dolga Masinak

Az F1 jelenlegi versenyigazgatójának úgy tűnik, túl nagy űrt kellene betöltenie, és nehezen, vagy talán sosem lesz már ugyanaz a sport ebből a szempontból, mint korábban.

Miközben az F1 világa azt igyekezett eldönteni a szezonzáró után, vajon a végül győztesként kikerülő Max Verstappen vagy Lewis Hamilton érdemli-e meg jobban a vb-címet, a versenyigazgató, Michael Masi a kritikák kereszttüzébe került, miután a döntésekkel olyan kavarodást okozott a futam végén, amely akár a végeredményt is egyértelműen eldönthette.

A támadások közepette akadt valaki, aki némiképp védelmébe vette az ausztrált. Martin Brundle szerint a versenyfelügyelet élére 2019-ben kinevezett szakembernek egyáltalán nincs könnyű dolga. Amikor Charlie Whiting az azévi Ausztrál Nagydíj előestéjén itt hagyott bennünket, egy korszakot is magával vitt. „Charlie-tól épp annyira féltek is, mint amennyire tisztelték. Emellett ott volt neki a segédje, Herbie Blash, aki mindenkinél több F1-es versenyt teljesített mellette. Minden este együtt vacsoráztak, nagyon erősen kötődtek egymáshoz. Mindig Herbie volt a versenyigazgató abban az első egy-két körben, amíg Charlie visszatért a rajtoltató pódiumról” – idézte meg a korábbi versenyigazgató alakját.



Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy akkoriban még nem volt ennyire zsúfolt a versenynaptár, és talán ez is vezethetett ahhoz, hogy a jelenlegi versenyigazgató a végén egyre furcsább határozatokat hozott. „Akkor ez 15-18 versenyt jelentett szezononként. Charlie-hoz hasonlóan Michael is felelős például a pályák ügyeinek elrendezéséért. A különbség, hogy most sokkal több verseny van, sokszor hatalmas távolságokra egymástól.”

Az sem segíti Masi munkáját, hogy a „háttérhatalom” FIA is változásokon megy most keresztül. „Jean Todt majdnem tizenkét év után leköszön az FIA elnöki pozíciójáról. Miközben várjuk, ki lesz az új elnök, elhiszem, hogy az FIA kicsit kormányát vesztettnek érezheti magát, akitől a csapatok nem félnek” – fejtegette tovább az okokat. Az alakulatokra ez utóbbi olyannyira igaz, hogy még verseny közben is alkudoznak Masival, amit idén a nagyközönség is végighallgathatott. Brundle szerint azonban Toto Wolff és Christian Horner már túl messzire ment, és így sikerült „az F1 valaha volt legszebb pillanatából” düh és zavar keverékét kreálni. Az ex-F1-es ugyanakkor hozzátette, mindezzel nem a versenyigazgatót szeretné védeni, de hallgattassék meg ő is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: