DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Newey: Közel voltam az infarktushoz

A Red Bull első számú műszaki vezetője sosem látott olyan szezonzárót, mint a 2021-es. A lángelme szerint szerencséjük volt, de mindent összevetve Max Verstappen megérdemelt világbajnok.

A Formula-1 tervezőlegendája, Adrian Newey 2006 óta tartozik a Red Bull Racing különítményéhez, és kulcsszerepet játszott a csapat mind az öt világbajnoki címet nyerő autójának megalkotásában. A 62 éves mérnök az elmúlt években hol több, hol kevesebb szerepet vállalt az F1-es részleg munkájában, a 2021-es szezonban azonban nagy kapacitással összpontosított az RB16B-re, az Abu Dhabi Nagydíjon pedig a pályaszélről követte a Verstappen–Hamilton harc fordulatait, csaknem szívrohamot kapva az izgalmak során.

„Most voltam a legközelebb egy infarktushoz! Természetesen láttam már más szezonokat, amelyek az utolsó versenyen dőltek el, de olyat még sosem, hogy az utolsó körben. Ez elképesztő, abszolút bámulatos” –idézi a Formula-1 hivatalos oldala Newey-t, aki nyáron több csontját is eltörte egy biciklibalesetben.



„Rengeteg érzelmet él át az ember egy ilyen futamot. A biztonsági autó előtt így tűnt, minden remény elillan. Azután viszont jött a safety car, amivel természetesen szerencsénk volt, ez nem kétséges. Persze elfogult vagyok, még is úgy tekintem, hogy mindent összevéve Max ezt teljes mértékig megérdemelte” – folytatta az egykor Williamsszel és McLarennel is vb-címeket ünneplő szakember.

Newey emlékeztetett Verstappen eldobott futamaira, melyeken defekt vagy ütközés fosztotta meg az erős eredményektől – mindenekelőtt a Brit Nagydíjat emelte ki, ahol a holland nullázott, míg Hamilton 25 pontot szerzett.

„Ha jobban belegondolunk az idei évbe, volt pár balszerencsés pillanat, főleg a Copse kanyar, ugye tudjuk… Személy szerint most is nyomaszt engem, ami ott történt” – emlékezett vissza a silverstone-i balesetre, amelyet követően Verstappent kórházba szállították.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: