DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Majdnem ezen ment el Verstappen győzelme

Kínzó kellemetlenség hátráltatta az újdonsült világbajnokot az utolsó körben. Max Verstappen lába éppen a döntő pillanatban görcsölt be, ez a momentum pedig akár a győzelmébe is kerülhetett volna.

Az Abu Dhabi Nagydíj utolsó körében minden megtörtént, amire általában nem számít az ember egy kis híján már lefutott verseny során. Lewis Hamilton szinte a kezében érezhette a nyolcadik világbajnoki címét jelentő trófeát, amikor a több mint negyven körös gumijain csatáznia kellett egy utolsót Max Verstappennel, a Safety Car távozását követően. A holland a friss abroncsokon megelőzte őt, ezzel elhappolva előle a győzelem lehetőségét.

Miközben a csata zajlott, Verstappent egy kellemetlen görcs hátráltatta a lábában, ami nagymértékben elvonta a figyelmét. „Őrületes volt a vége, a lábamban pedig hatalmas görcs volt az utolsó körben. Lewis mögött voltam a 2-es és 3-as kanyarban, és a görcs miatt már alig volt erőm nyomni. Örültem, hogy megvan az 5-ös kanyar, így tudtam fékezni és pihenni néhány másodpercig, majd visszatérve a két hosszú egyenesre, újra hatalmas fájdalmaim lettek” – magyarázta az újdonsült világbajnok a futamot követően. „Persze az utolsó körben muszáj ezen túllendülni. De igen, utána jöttek az őrült érzelmek!”



Verstappen arról is beszélt, hogyan indult neki az utolsó körös, döntő csatának Hamiltonnal. „Megpróbáltam reagálni arra, amit csinál, igyekeztem nem túl messze lenni tőle. Láttam, hogy küzd a kemény gumikkal, nekem pedig megvolt a tapadásom, így viszonylag közel tudtam maradni” – tette hozzá. „Rögtön látszott, hogy jobb a tapadásom, de az 5-ös kanyar után még mindig következett két nagyon hosszú egyenes, ahol volt rá esély, hogy visszaelőz. Végig szoros volt ez közöttünk” – zárta gondolatait.

Görcs ide vagy oda, Verstappen megcsinálta: a reménytelennek hitt döntő futam utolsó körében megelőzte Lewis Hamiltont, ezzel megszerezte élete első világbajnoki címét. A kifogásolható körülmények miatt a Mercedes később óvást nyújtott be a versenyfelügyelőknél, amelyet Verstappen csupán egy mondattal kommentált: „Ez tökéletesen összefoglalja az idei évünket.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: