DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Hamilton: Neki nem számít, ha kiesünk

Nem hízelgő a Mercedes-pilóta véleménye világbajnoki riválisáról a Szaúd-arábiai események után: emlékeztetett rá, nagyon sokszor rajta múlt, hogy nem lett ütközés Verstappennel.

Számos forró pillanata volt Lewis Hamilton és Max Verstappen csatájának a Szaúd-arábiai Nagydíj folyamán, de a legemlékezetesebb mind közül a 27-es kanyarban történt incidens, amely félreértésből fakadt – a Red Bull el akarta engedni a Mercedest, miután az FIA erre pályaátvágás miatt felszólította, de Hamilton nem előzött, majd hátulról eltalálta tovább lassuló ellenfelét.

A hétszeres világbajnok első interjújában elmondta: „nem igazán értettem, mi folyik ott, csak később tudtam meg, hogy el akart engedni, de ez a szituáció eléggé összezavart engem.” Később, a hivatalos sajtótájékoztatón már kritikusabban beszélt riválisáról.

„Sok versenyzővel küzdöttem már életem folyamán, 28 év alatt sok különböző karakterrel találkoztam. Vannak páran a legjobbak közt, akik túllépik a határt, mintha a szabályok nem vonatkoznának rájuk vagy nekik nem jutnának eszükbe a szabályok. Én ma megpróbáltam a pályán hallatni a hangom, a fehér vonalak közt tartani az autóm, úgy csinálni mindent, ahogy helyes” – mondta Hamilton a hivatalos sajtótájékoztatón, melyen a Formula.hu is jelen volt.



„Átlépte a határt, ez bizonyos. Nagyon sokszor én kerültem el az ütközést az emberrel. Nem is mindig bánom, hogy ez így van, mert az élet arról szól, hogy egy másik napon megvívjuk a harcunkat, ahogy én is tettem” – emlékeztetett a szezon korábbi szoros helyzeteire, mikor neki kellett visszavennie vagy elrántania a kormányt, különben összeütköznek.

„Nem jutott el hozzám az infó, mire készül, ezért nem értettem, mi történik. Hirtelen visszavett és aztán bemozdult. Arra gondoltam, hogy talán valamilyen őrült taktikát játszik” – beszélt a véleményes esetről Hamilton. „Aztán hirtelen bemondták az üzenetet, épp akkor, amikor keményen fékezett. Majdnem teljesen belerohantam, amivel kiütöttem volna mindkettőnket. Neki nem számít, ha mindketten kiesünk. Nekem az a fontos, hogy mindketten érjünk célba. Érdekes lesz majd, mi történik…”

Amikor arról kérdezték, miért nem előzte meg a drasztikusan lassító Verstappent, így válaszolt: „Egyrészt nem volt egyértelmű, másrészt nem jutott el hozzám az információ. Aztán kezdett világossá válni, hogy el akar engedni, amire gondolom felszólították, de a DRS-zóna előtt. Ez azt jelentette, hogy DRS-sel visszaelőzött volna az 1-es kanyarban, szóval taktikázott. De a legrosszabb az a kemény fékezés volt, amikor ütköztünk. Az volt a legveszélyesebb, hálás vagyok, hogy nem ütöttem ki mindkettőnket. Nekem be kell fejeznem minden futamot, ami nehéz ilyen körülmények között, de sikerült egyben tartani az autót” – mondta a szezonja nyolcadik győzelmét szerző brit.

A stewardok Hamiltont és Verstappent is berendelték meghallgatásra, baleset okozása miatt vizsgálódnak: az első és második helyezettet már kihallgatták, hír azonban nincsen a döntésről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: