DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alonsótól függ Piastri jövője

Az Alpine juniorja a következő szezonra lecsúszott az F1-es bemutatkozásról, de még 2023-ra sem alapozhat. A csapat főnöke szerint minden attól függ, jelenlegi veteránjuk hogy érzi majd magát.

A Formula-1 nehézségét és kegyetlenségét mutatja, hogy bár a nevelőszéria bővelkedik tehetségekben, jövőre mégis csak egy léphet feljebb közülük a királykategóriába; jelen állás szerint pedig könnyen lehet, hogy ez a pilóta nem is a sorozat bajnoka lesz.

Oscar Piastri, aki Dzsiddában is folytatta menetelését, már biztosította a helyét 2022-re, mint az Alpine tartalékosa. Tekintve, hogy ha most bajnok lesz, a szabályok értelmében nem térhet vissza a Formula-2-be, a következő szezont várhatóan tényleg a kispadon fogja tölteni; ő maga is elmondta, nem nézne más lehetőségek után. Kérdés azonban, ez az üldögélés meddig fog tartani.



Ezt a kérdést az Alpine csapatfőnöke, Marcin Budkowski is megkapta, aki igyekezett tisztázni az istállón belüli viszonyokat és a felek terveit. Mindenekelőtt türelemre int. „Várjuk ki a jövő évet. Ha az autó gyors és Fernando jól érzi magát, az másfajta tárgyalásokat eredményez, mint ha nem ez a helyzet” – kommentálta a szakember.

Fiatal tehetségük kezét természetesen nem szeretnék elengedni. „Oscarral egy nagy reménységet vettünk a szárnyaink alá. Ha az Alpine-nál esetleg nem lesz hely, biztos vagyok benne, hogy megoldjuk, hogy vezethessen az F1-ben, és a családunk tagja maradjon.” Budkowski azt is elárulta, Piastri tartalékpilótai szerepköre mennyi mindennel együtt jár, és mennyire nem csak díszlet lesz a garázsban az ifjú ausztrál. „Ez rengeteg teendőt jelent. Sok időt fog a szimulátorban tölteni, az autót fejlesztve. Már most is dolgozik ezen, de nem annyit, amennyit szeretnénk. Az F2-ben versenyzik, nyilván meg kell nyernie idén a bajnokságot.”

„De rengeteg munkát fog végezni a szimulátorban, a gyárban, a mérnökök között. A pályán is kap majd lehetőséget többször is. Például a szezon végi teszten is szerepel majd Abu Dhabiban. Nem csak elvisszük magunkkal a versenyekre, hanem fejlesztjük is” – jelentette ki az Alpine csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: