DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hill: Csak ne ütközéssel dőljön el a vb-cím

Az 1996-os világbajnok szerint a sport által elvégzett munka veszne kárba, ha baleset döntene Verstappen és Hamilton között. Kilátásba helyezett pontbüntetéssel lehetne elejét venni egy ilyen befejezésnek.

Több alkalommal is balesetben csúcsosodott ki Max Verstappen és Lewis Hamilton párharca: a duó a Brit Nagydíjon és az Olasz Nagydíjon is egymásnak ütközött. Nem elképzelhetetlen, hogy egy hasonló incidens fogja eldönteni a 2021-es világbajnoki cím kimenetelét, ahogyan történt például 1994-ben, mikor Michael Schumacher és Damon Hill összeütközött a szezonzárón. Mindketten kiestek, a bajnoki cím így Schumacheré lett: sokan a németet találták vétkesnek, de sosem büntették, így az 1994-es a legellentmondásosabb bajnoki harcok egyikeként vonult be az emlékezetbe. Hill ebből kifolyólag úgy érzi: rosszat tenne a sportnak, ha ütközés történne a szezonzárón.



„Szomorú lenne az F1 számára. Úgy érzem, kötelességünk, hogy sportszerűek legyünk” – mondta az Autosportnak Hill. „Nagyszerű lenne, ha nyilván nem barátian, de úgy rendeznék le, hogy azzal az érzéssel távoznék, ez egy kiváló bajnokság volt, két méltó ellenfél szoros harca, a legjobb versenyző és a legjobb csapat győzött. Nem akarom, hogy a végén rossz érzések maradjanak a bajnokságra vonatkozóan.”

„Tegyük fel, hogy Max vezet, aztán egy kerék kerék elleni harcba bonyolódnak. Igen nagy a csábítás az elöl levőnek, hogy agresszívan védekezzen, nehéz ellenállni. Mit léphet a sport, hogy megelőzzön egy ilyen örömtelen befejezést? Túl sokszor dőlt már el bajnoki harc ellentmondásosan. A sok jó munka, amit a sport elvégzett, mondhatni kárba vész, amikor ilyen a befejezés” – folytatta az 1996-os világbajnok, aki valószínűtlennek tartja, hogy a világbajnokság már Szaúd-Arábiában eldőljön.

„Talán szükség lenne egyértelműen jelezni, hogy pontbüntetés járhat érte, ha ütköznek és azt sportszerűtlennek ítélik. Ez lehet az egyedüli módja, hogy megelőzzenek egy ilyen eseményt” – fejtegette Hill, hogy a pontlevonás elrettentené az előnyben levő versenyzőt, hogy kettős kiesésben bízva ütközzön riválisával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: