DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ross Brawn szerint ilyen lesz az F1 jövője

A Formula Podcast vendégeként Ross Brawn elmondta, jelenlegi megközelítésük szerint nem az elektromos hajtás fogja jellemezni a Formula-1-et a jövőben. Sokkal inkább a karbonsemleges üzemanyag.

A Formula Podcast arról is faggatta vendégét Ross Brawnt, miben látja a sport és úgy általánosságban véve a közlekedés jövőjét. Talán sokakat meglephet, de az F1 ügyvezető igazgatója nem az elektromos hajtást nevezte meg.

„Nekünk itt, a Formula One Managementnél van egy mondásunk, ami úgy hangzik: Egy F1-rajongónak soha nem szabad szégyenkeznie amiatt, hogy F1-rajongó! Inkább büszkének kell lennie erre!’ Ennek szellemében dolgozunk, mert az a cél, hogy a rajongók büszkék legyenek és sok területen kell tennünk ezért.” – kezdte Ross Brawn.

„Mindannyian látjuk azt, hogy mennyire masszív környezeti kihívásokkal kell szembenéznünk jelenleg. El kell érnünk, hogy az F1-es versenyzés továbbra is szívből jövő legyen, de egyúttal releváns és hasznos is azokra a kihívásokra nézve, amelyekkel jelenleg szembesülünk a világban. Hogy egy példát is mondjak neked, néhány év múlva átállunk a fenntartható üzemanyagra, amely alapvetően egy hidrokarbon üzemanyag, de olyan különleges, környezetkímélő eljárással lesz előállítva, amely széndioxidot von ki a légkörből. Így is lesz majd némi emisszió, viszont ezt a károsanyagot ellensúlyozzuk majd a gyártási folyamat során. Ez egy karbonsemleges üzemanyag lesz, amelyet bármilyen autóban lehet majd használni a világon.”

 



„Nagyon sok különféle új és fantasztikus technológia létezik, ezek zöme azonban túlságosan összetett vagy drága, ráadásul nehéz elképzelni, hogy a világ kevésbé fejlett részein egyszerűen meg lehetne valósítani ezeket. De mihez kezdjünk azzal a kétmilliárd belső égésű motorral, amelyek jelenleg is futnak a bolygón? Rengeteg van belőlük és egyszerűen nem lehet csak úgy kidobni őket. Ráadásul talán te is láttad, hogy az elektromos autók borzalmasan drágák, nem mindenki engedheti meg magának őket. Bevezetjük a fenntartható üzemanyagot, amelyet elméletileg bárki használhat majd a közúti autójában is, környezetkímélő módon.”

„A Formula-1 ebben bajnok lehet a következő néhány évben, és van sok más technológiánk is, amelyeket elkezdünk majd adaptálni. A Formula-1 mindig felpörgeti a technológiák fejlődését, azért, mert itt roppant intenzív a versengés. Hozz ide bármilyen technológiát és az néhány éven belül sokkal előrébb fog tartani, mert elképesztő versengés zajlik a csapatok között! Szóval ebbe az irányba tart az F1, igyekszünk relevánsak lenni és megoldásokat szállítani ezekhez a környezeti kihívásokhoz. Olyan sport akarunk lenni, amelyet a rajongók büszkén néznek és ami a legfontosabb, szórakoztatóak leszünk! Ha nem lennénk szórakoztatóak, senki nem nézne bennünket. Ha nem nézne bennünket senki, hiába hordoznánk bármilyen üzenetet, annak nem lenne semmi értelme.”

 

 

Ha igazán szereted a motorsportokat, akkor van számodra egy jó hírünk: nemcsak a Facebookon, de már az Instagramon is megtalálsz bennünket. Kövess minket a legjobb képekért az Instán is!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: