DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Montoya: Vajon Mazepint büntették volna ugyanezért?

Verstappen ütközésre játszott Brazíliában, úgy gondolkodik, ha baleset történik, ő pontokat nyer – vélekedett az egykori F1-es versenyző. A kolumbiai úgy érzi, a Red Bull-os megússza, amiért mást büntetnének.

Továbbra is lázban tartja a Formula-1-et a Sao Pauló-i Nagydíjon történt eset: miközben pénteken várható a döntés a Mercedes felülvizsgálati kérelmében – eldől, hogy büntetik-e utólag Max Verstappent –, a paddockban egyre többen mondják el véleményüket a történtekről. Egy korábbi F1-es is megszólalt, Juan Pablo Montoya.

„Az őszinte meglátásom az, hogy Max úgy látja: ha összeütköznek, ő pontokat nyer. Amíg Lewis nem végez előtte, ő van kedvezőbb pozícióban a bajnokságot tekintve” – mondta Montoya Will Buxton podcastjében. „Lewis mellette volt, a féktávon maga mögött hagyta. Kizárt, hogy olyan későn fékezéssel be tudta volna venni a kanyart – szerintem nem is állt szándékában, hogy bevegye.”



„Nincs semmi bajom Maxszal, sőt igazából kedvelem őt és a Red Bullt is, csodás munkát végeztek, amelynek eredményeként a Mercedesszel harcolnak. De szerintem meglepte őket, mennyire jó a Mercedes. Lewis nagyon okos volt, hogy meg sem próbált befordulni, mert Max az ütközésre játszott. Részben visszavágás volt ez Silverstone-ért. Igaz, ez lassú kanyarban történt, de megvolt már a precedens. Emlékezzünk, hogyan kritizálták Lewist a silverstone-i balesetért, ami nagyon gyors kanyarban történt, amiért túlment a csúcsponton. Max meg sem próbálta bevenni a kanyart” – tulajdonított egyértelmű felelősséget Verstappennek a hétszeres F1-es futamgyőztes.

Montoya a büntetés elmaradását ismét a versenyfelügyelők következetlenségének tudja be: emlékeztetett rá, mikor a Red Bull Ringen folyamatosan büntetéseket osztogattak a pályáról való kiszorításért. Szerinte szerepet játszik az is, ki követte el a hibát.

„Ausztriában, ha egymás mellett voltak ketten, a külsőnek pedig nem maradt elég helye, hogy bevegye a kanyart, ezért a kavicságyba szorult, a belül levőt megbüntették. Itt pedig teljesen kitolta őt a másik a pályáról – ezt hogyan magyarázzák? Miért van az, hogy Max megússza, mások pedig nem? Ugyanazok a szabályok érvényesek mindenkire, vagy Maxszal másként bánnak? Mondok is egy nevet. Ha Mazepin csinálta volna, akkor vajon jár érte büntetés?” – fogalmazott meg számos kérdést a kolumbiai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: