DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Perez szerint fontos, ki ül az FIA döntéshozói között

Sergio Perez felhívta az FIA figyelmét, hogy a világbajnoki küzdelemre való tekintettel állítsák szolgálatba a legtapasztaltabb felügyelőket a szezon hátralévő részére. A mexikói szerint nehéz döntéseket kell még idén meghozniuk.

A Lewis Hamilton és Max Verstappen közötti kiélezett harcnak köszönhetően a felügyelőknek idén már háromszor kellett döntést hozniuk a pályán zajló csaták miatt. Talán véletlen, de mindhárom eset egy-egy sprintkvalifikációs hétvégén történt. Az első Silverstone-ban, ahol Hamilton 10 másodperces időbüntetést kapott ütközésük miatt, de végül így is megnyerte a Brit Nagydíjat, riválisa azonban kiesett. Monzában mindketten a kavicságyban kötöttek ki, ráadásul egymáson. Verstappen ezért öt rajthelyes büntetést kapott az Orosz Nagydíjra.

Majd következett Sao Paulo. A két rivális vitatható incidense kapcsán a felügyelők nem indítottak vizsgálatot, noha utólag sokan indokoltnak tartották volna azt. A Red Bull és a Mercedes a 48. körben került egymás mellé, de mielőtt Hamilton megelőzhette volna ellenfelét, a holland leszorította őt a pályáról. Néhány körrel később a brit végül megelőzte az élen autózó Verstappent, és ebben a sorrendben is intette le őket a kockás zászló.



Az eset kapcsán nem sokkal később előkerült egy videó, ami a futam közben még nem állt a stewardok rendelkezésére. A Mercedes kihasználta a helyzetet és azonnal felülvizsgálatot kért annak reményében, hogy Verstappent egy utólagos időbüntetéssel a harmadik helyre kényszeríthetik a megszerzett második helyett. Ezzel Hamilton további három ponttal csökkentené tizennégy pontos hátrányát a hollanddal szemben. A meghallgatás csütörtök délután lezajlott, a döntést azonban egyelőre elhalasztották.

Ahogy közeledünk a szezon végéhez és a csata tovább éleződik, elképzelhető, sőt számolnunk kell vele, hogy talán még több baleset és kihágás fog történni.

A helyzet fontosságára való tekintettel, Verstappen csapattársa, Sergio Perez azt reméli, a felügyelők krémje ül majd a döntéshozói székekben Katarban, Szaúd-Arábiában és Abu Dhabiban. „Az FIA-nak nagyon nehéz dolga van, hiszen ez a sport nem olyan, mint a foci. A szabályok kissé nyitottak és nem egyértelműek. Lehet, hogy az egyik felügyelő így gondolja, míg a másik másképp...” – mondta a mexikói a Katari Nagydíj első napjának előestéjén.

Tény, hogy egy vizsgálat sok mindenről dönthet a verseny ezen szakaszában, különösen azért, mert a két bajnoki rivális mindössze 14 pontra van egymástól és kiegyensúlyozott teljesítményt mutatnak a szezon egészében. „Úgy gondolom, most a legtapasztaltabb felügyelőkre van szükség, és mivel rendelkezésünkre állnak, nincs miért aggódni” – tette hozzá Perez.

Az FIA stewardjai Katarban Garry Connelly, Loic Bacquelaine, Amro Al Hamad, valamint a korábbi F1-es pilóta, Emanuele Pirro lesznek.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: