DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Csapatmunkával zárt jó napot a Ferrari

Pierre Gasly ugyan túl nagy falat volt, a McLarennek megint adott egy gyomrost a Ferrari párosa. Charles Leclerc egyszerűen elégedett, Carlos Sainz ismét egyik legjobb versenyét futotta.

Nem a Ferrarinak jutott a legeseménydúsabb futam. A rajt utáni tömegjelenetekből szerencsésen kimaradtak, ezután pedig a 71 körük azzal telt, hogy a már az időmérőn is eléjük kerülő Pierre Gaslyt próbálták meg levadászni. Még helycserére is megkérték a pilótáikat, hogy egyenlő eséllyel lendüljenek támadásba a francia ellen, de végül be kellett érniük az 5-6. hellyel, Charles Leclerc-Carlos Sainz sorendben.

Bár természetesen szerették volna azt a negyedik helyet elcsípni, azok után, hogy mennyire aggasztóan indult a hétvégéjük, nem is kívánhatnának többet egy erős kettős pontszerzésnél. Leclerc, akit a verseny egy pontján csapattársa elengedésére kértek, dicsérte a csapatmunkát, és noha nem tökéletesen elégedett, azért megtalálta a pozitívumát is a versenynek.

„Ezt előre megbeszéltük. Az egyik körön megkértek, hogy engedjem el, de én akkor épp előztem valakit, akinek a kék zászlót lengették előttem. A következő körben azt mondták, egyelőre hagyjuk, úgyhogy végül később került rá sor. De minden teljesen tiszta volt, és amikor megkértek rá, megtettem” – magyarázta Leclerc a pozíciócserét.



Miután Sainz sem járt sikerrel, vissza is engedte maga elé a monacóit, akinek ugyan nem volt a legegyszerűbb a versenye, de a csapatmunkát csak dicsérni tudta. „Én nagyon korán cseréltem kereket, hogy megpróbálhassak nyomást gyakorolni Pierre-re, kiállásba hajszolni őt, hogy Carlos elnyújthassa a saját etapját. Minden jól is ment, de amikor a kemény keverékre váltottunk, nagyon szenvedni kezdtem. Összességében nem ért fel a tempónk Pierre-éhez, de ez a nap megmutatta, hogy mennyire jó a csapatszellem, és ezt jó látni. Kihoztuk ebből a napból a maximumot, azt hiszem.”

Sainz hasonlóan pozitívan élte meg a futamot. „Tiszta tempó tekintetében ez az egyik legjobb versenyem volt. Az elején kicsit balszerencsés voltam, de ma igazán gyorsak voltunk. Az a két ütközés épp előttem történt, és miközben próbáltam elkerülni, pozíciót vesztettem. Ennek nem így kellett volna alakulnia, de néha ilyen a versenyzés” – nyilatkozta a spanyol, aki szintén sajnálja, hogy nem tudták maguk mögé utasítani az AlphaTaurit. „Nyilván aztán érkezett a csapatutasítás, hogy előzzem meg Charles-t és próbáljam meg elkapni Gaslyt, de ő nagyon erős volt ezen a hétvégén, és nem jártunk sikerrel ellene. A tempó viszont végig remek volt.”

Gasly ugyan nem lett meg, de nem távoztak üres kézzel – olyannyira nem, hogy újfent jobban zártak, mint közvetlen bajnoki riválisuk, a McLaren. A két istálló között már 13,5 pont a különbség. Sainz reméli, ezt innentől tartják is majd. „Amit akartunk, azt elértük, több pontot szereztünk a McLarennél. Jó lehetőségünk adódott a hétvégén, mi pedig kihasználtuk, és most, négy futammal a vége előtt nálunk az előny a bajnokságban. Szoros lesz, néhány pályán szerintem az ő autójuk lesz gyorsabb. Nekünk most fókuszálnunk kell, hogy olyan munkát végezhessünk, mint ma is” – bizakodott a Ferrari spanyolja. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: