DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Nem akar ütközéssel világbajnok lenni Hamilton

A helyes módon akar vb-címet nyerni a Mercedes pilótája, ha pedig veszít, méltósággal akar veszíteni. A brit a 2019-es versenyhez hasonlóan Red Bull-előnyre számít a Mexikóvárosi Nagydíj hétvégéjén, de a győzelem a célja.

Ayrton Senna és Alain Prost elfajuló vb-párharcait idézte meg a Mercedes csapatfőnöke: Toto Wolff szerint benne van a pakliban, hogy ütközéssel dől el az idei bajnoki cím, akár annak idején a legendás McLaren-páros esetében.

„Ha Abu Dhabiig elhúzódik a harc, és ott egymás ellen kell majd versenyezniük, aki jobban áll a pontversenyben, szerintem meg fogja próbálni azt, amit Senna és Prost idejében láthattunk. Ha valaki a vb-címért megy, és azt látja, hogy kicsúszik a kezei közül, mert a másik megelőzi, mi más eszköze lenne, mintha biztosra menne azt illetően, hogy nem fogják őt megelőzni?” – mondta Wolff, hozzátéve, hogy ő természetesen nem ad ilyen tanácsot versenyzőjének, de ha a helyzet úgy alakul, aligha tud beleszólni.



Ezzel a megszólalással szembesítették a Formula.hu jelenlétével zajló csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatón Lewis Hamiltont Mexikóvárosban. A brit nem olvasta az eredeti nyilatkozatot, de elhatárolódott attól, hogy nem tiszta módszerekkel küzdjön a végső célért.

„Nem olvastam, amit Toto mondott, de erősen kétlem, hogy erre célzott volna. Sosem nyertem így világbajnoki címet, és sosem akarnék. Ez az én álláspontom. Azért vagyok itt, hogy megfelelő módon győzzek, a tehetség, elszántság és kemény munka révén” – hangsúlyozta Hamilton.

A háromszoros világbajnok, Jackie Stewart egyik kijelentése is felmerült: a skót azzal vádolta Hamiltont és Verstappent, hogy túlságosan nemtörődöm módon versenyeznek. „Nemtörődöm módon versenyezni? Szerintem keményen versenyzünk egész évben, erről szól az autósport” – válaszolta Hamilton. „Ez a legizgalmasabb szezon hosszú ideje, több rajongó követi, mint valaha. Visszatérve arra, hogyan nyertem meg a bajnoki címeim a múltban, én a helyes módon akarom megnyerni őket. Ha elveszítem, elveszítem, Ha ez történik, méltósággal teszem, tudva, hogy megfelelő módon harcoltam érte.”

A Mexikói Nagydíj futamgyőzelmét egyesek már előre odaadnák Max Verstappennek, mivel a Red Bull rendszerint erős a pályán: 2017-ben és 2018-ban is a holland nyert, és bár utoljára, 2019-ben Hamilton győzött, ehhez kellett Verstappen kisiklása.

„Utoljára jelentősen gyorsabbak voltak nálunk, ezért elmondható, hogy ez egy Red Bull-pálya. Nekünk is voltak sikereink itt a múltban, nyertünk is legutóbb, de csak azért, mert Max hibázott és büntetést kapott. De egyébként sokkal gyorsabbak voltak, és most is erre számítunk” – mondta Hamilton. „Abban az évben le voltak maradva motorerő terén, és így is közel fél másodperccel előttünk voltak. Azóta mondhatjuk, hogy ők kerültek motorelőnybe és a szabályváltozásoknak köszönhetően nagyon erős autójuk van, így majd meglátjuk, mi lesz a helyzet.”

„De lehetetlen megjósolni, úgy változnak az erőviszonyok: azt gondoltuk például, hogy Austinban erősebbek leszünk, ehhez képes ők sokkal jobbnak bizonyultak nálunk, főleg versenykörülmények közt” – folytatta Hamilton. Mikor megkérdezték, ennek ellenére győzelem-e a célja, így válaszolt: „Természetesen! Mint mindig.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: