DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Sírva fakadt a fájdalomtól Mazepin Austinban

Az ág is húzta Nyikita Mazepint az USA Nagydíjon: egy forró alkatrész égette a lábát, meglazult fejtámasz miatt az első körben ki kellett állnia, és a sisakjával is problémája volt.

Az orosz pilóta a futam során a csapatrádióban számolt be arról, hogy a pilótafülkében valami forró égeti a lábfejét: „Már sírok az autóban, úgy égnek a lábaim. Valami nagyon forrón vannak. Ezt meg kell majd vizsgálnunk” – mondta az orosz, aki hasonló jelenségről számolt be a Magyar Nagydíjon is.

„Panaszkodott már párszor rá, hogy a lábaknál valami forró” – idézi a The Race Günther Steiner csapatfőnöket. A Haas kissé tanácstalan, hiszen sem Mick Schumacher nem jelzett vissza hasonlóról, sem a tavalyi pilóták. „Csak vele történik meg. Ugyanezt a karosszériát használtuk előző évben is, mégsem volt vele sosem gondunk. Micktől kifejezetten nem kérdeztem rá, de sosem panaszkodott még erre, pedig biztosan szóvá tenné. Meg kell vizsgálnunk, mi égeti. Talán következő lépésként a cipőjével kezdhetnénk valamit. Semmi sem hibásodott meg, mégsem először panaszkodik erre.”



De nem ez volt Mazepin egyetlen problémája az USA Nagydíjon. Az orosz már az első kör végén teljesített egy bokszkiállást: a valószínű magyarázatnak az tűnt, hogy a rajt utáni tülekedésben megsérült az első szárnya, a valódi probléma azonban az volt, hogy nem rögzítették jól fejtámaszát.

„A 2-es kanyarban a fejtámasz lejött” – számolt be Mazepin. „Az első kör rázós volt, mert a bal- és jobboldali tükröt is kitakarta, a csapattól kellett kérdezgetnem, vannak-e körülöttem. Aztán az extra kiállás miatt 25 másodperc jött hozzá a versenyidőhöz. Onnantól nagyon nehéz volt, egyedül kellett vezetnem, próbálkoztam az egy kiállással, de ilyen hőmérséklet és gumik mellett nem volt lehetséges” – folytatta a két kör hátrányban 17. helyen célba érő orosz. Steiner elmondta, ha nem állnak ki, biztonsági okokból kizárták volna Mazepint a futamról.

A 22 éves versenyzőt egy harmadik tényező is hátráltatta, új sisakjával gyűlt meg a baja: „Különleges austini sisakkal készültem. A Bell gyártmányaival sokat küszködtem idén a rostély miatt. Néha rossz rostélyt kapunk, van benne egy kis lyuk, ahol a levegő beáramlik. 330 km/h sebességnél egyenesen a szembe fúj, nem lehet lehunyni, így az ember elkezd könnyezni. Nagyon bosszantott” – mondta Mazepin a Racefans.net szerint.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: