DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Perez: Nem Maxért versenyzem

Hat futammal a vége előtt minden pont és minden segítség számít Hamiltonnak és Verstappennek, így természetesen csapattársaik közreműködése is. Perez nem (csak) ezt tartja a fő feladatának.

16 verseny után is bőven eldöntetlen még a bajnokság; Max Verstappen vezet ugyan, de az a hat pont nem életbiztosítás, és ha az egyensúly így marad a két vb-aspiráns között, parázs finálé várható. Azt, hogy mi lesz, persze több tényező befolyásolhatja; akiknek közvetlen ráhatásuk lehet az egészre, azok a csapattársak, Valtteri Bottas és Sergio Perez, akik legutóbb, Törökországban alaposan ki is tettek magukért.

Főleg a mexikói formajavulása volt szembetűnő, még Lewis Hamiltont is meglepte, mennyire nem hagyta magát az előzési manőver közben. Az első év küzdelmes volt eddig a Red Bullban, de most már Perez is úgy érzi, sikerült elkapnia a fonalat. Azt azonban, hogy ez Verstappen „másolása” miatt alakult volna így, a csütörtöki sajtótájékoztatón – a Formula.hu jelenlétében – tagadta.

„Abban a szakaszában vagyunk a bajnokságnak, amikor már nagyon sok verseny van a hátunk mögött. Jobban ismerem az autót és a csapatot is. A mérnökcsapatommal rájöttünk, hogyan állhatunk hozzá jobban a hétvégékhez. Próbálunk a saját dolgunkra figyelni. Összességében egy F1-es autónak szűk a működési tartománya, és azt kell megtalálnod, hogyan legyél azon belül. Elég közel vagyunk, de igazából csak a hétvégékhez való hozzáállásunk más manapság” – magyarázta.



Ami Verstappent illeti, törődik is vele, meg nem is. A holland beállításaival kevésbé, de most elárulta, nem érzi úgy, hogy a bajnokságban is függenének egymástól. Legalábbis ő nem csak a csapattársa miatt hajt ki a pályára. „Őszintén szólva, én nem úgy tekintek erre, hogy valaki másért versenyeznék. A csapatért versenyzek, és Max is a csapat része. Mindannyian azt szeretnénk, hogy Max nyerjen, az mindannyiunk számára előnyös lenne. Csapatként mindent beleadunk. Engem mindenki támogat, és az, hogy én harcolhatok, azt jelenti, hogy a csapat is jól teljesít. Nagyon szoros csatában vagyunk a konstruktőri és az egyéni címért is, és a végén ezek fogják a különbséget jelenteni, hogy mennyire volt sikeres a szezonunk.”

Egyelőre jól állnak a dolgaik – a csapatbajnokságban ugyan le vannak maradva –, és a Red Bull mexikóija leszögezte, továbbra sem lazítanak, főleg, hogy a Mercedes is mintha új erőre kapott volna az elmúlt versenyeken. Az egész Red Bull és maga Verstappen is rendkívül fókuszált, idegességgel azonban ez nem jár együtt Perez meglátása szerint. „Nagyon nyugodt [Verstappen] és csak versenyről-versenyre összpontosít. Tisztában van vele, hogy bármelyik hétvégén bármi megtörténhet. Még mindig hátravan hat verseny, ami nagyon sok. A csapat ugyanígy gondolkodik. Elég szoros a harc a bajnokságban, versenyről versenyre figyelünk, és megpróbáljuk a maximumot kihozni minden egyes lehetőségből” – adott helyzetjelentést a Red Bull háza tájáról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: