DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Rendhagyó: Az F1-re is vonatkozik a szaúdi dresszkód

A Szaúd-arábiai Nagydíj már jó ideje a figyelem középpontjában van, most azonban napvilágot látott még egy hír, amely miatt nem nevezhető majd szokványosnak a közel-keleti verseny.

Még javában zajlanak az építési munkálatok Dzsiddában, ahol az első Szaúd-arábiai Nagydíjat rendezik majd december első hétvégéjén. Az Aramco szerepvállalásával egyre nagyobb teret hódítanak maguknak az arabok az F1-ben, hiszen a szaúdi olajóriás – amellett, hogy az F1 főszponzora - hamarosan megvalósítja hazai versenyét és a hírek szerint akár a Mercedesnél is leválthatja a Petronast – bár ezt utóbbiak tagadják.

A fényűzés és a pompa garantált, de egy újabb tekintetben is formabontó lesz a dzsiddai versenyhétvége, hiszen igazodniuk kell a csapattagoknak a helyi kultúrához az öltözködésükkel – írta meg a Motorsport.com holland verziója.

Hamilton viselete vajon megfelel majd a helyi szokásoknak?


Annak ellenére, hogy a térségben még decemberben is 30 °C körül van a nappali átlaghőmérséklet, a karokat legalább könyökig, a lábakat pedig legalább a térdükig takarniuk kell majd a csapattagoknak és a válluk sem látszódhat ki a ruha alól. Ezen kívül a helyi szokásoknak megfelelően azt is elvárják majd az F1-esektől, hogy ne mutassanak ki érzelmeket nyilvános helyeken és ne használjanak trágár szavakat sem.

Átlátszó ruhaneműk nem megengedettek és a nőkön is csak minimális smink lehet, a monarchia irányelveit követve. Nem kizárólag a nőkre vonatkoznak ezek a regulák, hiszen a vállnak és a térdnek az urak esetében is fedettnek kell lenniük. Egyetlen szcenárió létezik, mely miatt eltérhetnek ettől a férfi csapattagok: amennyiben a szálloda és a pálya között mozognak, de akkor is csak abban az esetben, ha a hivatalos csapatruházatot viselik.

A közlemény kitért arra, hogy ezek nem speciális intézkedések a Formula-1-esek számára, ez a fajta dresszkód mindenkire vonatkozik, aki Szaúd-Arábiába utazik. Kérdés, mennyire zavarja majd mindez például Kimi Raikkönent, aki például a 2012-es Abu Dhabi Nagydíjon aratott győzelme után már egy sörrel a kezében jelent meg a bokszutcában a fotózásra, vagy épp Lewis Hamiltont, aki az utóbbi időben rendre feltűnést kelt öltözködésével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: