DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

„Hazudik, akinek nem az F1 az álma!”

Ahogy a McLaren terjeszkedik más sorozatokba is, úgy fedez fel tehetségeket, akiket aztán hírbe is hoznak az F1-es alakulattal. Az IndyCar-neveltjük, Pato O’Ward áll a legközelebb ehhez.

A McLaren-vezérigazgató, Zak Brown igencsak szeret fogadni: Daniel Ricciardo nyereménye tőle például Dale Earnhardt autója lett, pontosabban annak vezetése az USA Nagydíj hétvégéjén. De Brown mással is egyezséget kötött: az IndyCarban a McLaren színeiben szereplő ifjú pilótának, Pato O’Wardnak azt ígérte, ha futamot nyer a sorozatban, F1-es tesztlehetőség lesz a jutalma.

Mivel O’Ward éppen Texasban, majd Detroitban is győzelmet aratott, így már el is kezdhet készülni a Formula-1 szezonvégi tesztjére Abu Dhabiban. A múlt héten a McLaren wokingi központjában járt, három napot gyakorolhatott a szimulátorban és az üléspróbán is túl van.

Ilyen esetekben, amikor egy másik szériából látogat versenyző a királykategóriába, mindig felmerül a kérdés, vajon marad-e, szeretne-e váltani. A mexikóinak határozott véleménye van erről. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. Minden gyerek ugyanazzal az álommal nő fel, ez pedig a Formula-1. Aki nem ezt mondja, az hazudik” – vélekedett, amikor a McLaren-gyárban meginterjúvolták.

Persze reálisan gondolkodik, számára most az IndyCar a prioritás. De ha hívnák, ugyan ki mondana nemet? Ő biztosan nem. „Jelenleg arra fókuszálok, hogy a lehető legtökéletesebb munkát végezzem az IndyCarban. Meg akarom adni ennek a csapatnak a bajnoki címet, amit megérdemelnek. Egy Indy 500-as győzelmet is szeretnék szerezni nekik. Ha a jövőben pedig mindkettőnknek megfelelne, természetesen szívesen vennék egy Formula-1-es ülést. Mert ez az F1, mindennek a csúcsa, a technológiát tekintve is, és ezek a világ leggyorsabb versenyautói!” – lelkendezett O’Ward.

A pilóta és a McLaren története a tengerentúlon egyáltalán nem sikertelen, O’Ward harmadik lett az egyéni pontversenyben, és a szezonzárón is harcban volt még a bajnoki címért. Ebből kiindulva szeretné majd kiterjeszteni az együttműködést. „Ha ott már elértük a céljainkat, hazudnék, ha azt mondanám, nem szeretném ezt az európai vonalra is áthozni. Az álmom egyértelműen az, hogy megnyerjem a bajnokságot az Indycarban, és az ötszáz mérföldest is. Később a vb-címet is. Úgy érzem, az tenné teljessé a kapcsolatunkat. Egy tökéletes világban ez a célom. Mindent meg szeretnék nyerni a McLarennel.”

„Ki tudja, mit hoz a jövő? Talán az IndyCarban maradok. Talán néhány év múlva a Formula-1-ben leszek. Az biztos, hogy nem csak a tapasztalatért tenném. Ha váltok, nyerni jövök. Túl nagy bennem a versenyszellem ahhoz, hogy csak azért legyek itt, mert klassz. A legjobb akarok lenni mindenben, amit csinálok, mert ez az én természetem, ez a csapat természete” – jelentette ki a McLaren-pilóta, aki egyébként természetesen a wokingiak egyik legfőbb szurkolója. „A legeslegelső versenyem Montreal volt, 2012-ben, amit Lewis nyert meg. Mindig is McLaren-rajongó voltam. Nagyon szuper, hogy most náluk vezethetek, és öregbíthetem a hírnevüket. Ez rendkívül izgalmas.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: