Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. május 28. szombat
F1

Már Austinban kipróbálnák az új sárga zászlós módszert

Michael Masi már az USA Nagydíjon szeretné kipróbálni legújabb ötletét: minden dupla sárga zászlós időszak alatt született köridőt törölnének. Egyelőre azonban szó sincs szabályváltozásról.

A versenyzőknek jelenleg az a feladata, hogy dupla sárga zászlós fázis alatt – ami az egész pályára kiterjed – el kell emelniük a gázt, és nem futhatnak versenyképes köridőt ennek következtében. Azonban sokszor zajlott már vizsgálódás az ilyen esetek miatt, mindig más-más végkimenetellel.

Leguttóbb Fernando Alonsót idézték be a stewardok a Török Nagydíj időmérője után, de a spanyolt - aki komoly vádakkal illette az FIA-t - végül is elengedték, mivel a következő köre már három másodperccel gyorsabb volt, mint a kérdéses dupla sárgás idő.Michael Masi, az F1 versenyigazgatója már Törökországban, a verseny előtt felhozta ezt a témát, és prezentálta a csapatoknak az ötletét, mely szerint minden köridőt, amely dupla sárga zászlós fázis alatt születik, automatikusan törölnek.

„Majd meglátjuk, mi lesz Austinban” – kezdte Masi az RN365-nek. „Már eddig is ezt csináltuk, mikor a pályahatárokat lépték át. Meg kell vizsgálnunk, mely területeken működhetne még ez a rendszer. A Sporttanácsadói Testülettel egyébként is lesz egy ülésünk, majd ott átbeszéljük a részleteket.”

Már az USA-ban debütálhat az új rendszer Masi elmondása alapján: „Ott van ez a lehetőség a feljegyzéseim között, de szó sincs szabályváltozásról. A legmegfelelőbb szó erre talán a teszt lenne. Bele kellene ezt építenünk a sportszabályzatba, ami nem olyan egyszerű, de mi mással is lehetne ezt jobban kipróbálni, mint egy éles teszttel?”

Ha igazi Formula-1-rajongó vagy, akkor a Formula Aréna Facebook-csoportunkban a helyed, ahol garantált a jó közösség és két futam között sem hagyunk benneteket unatkozni!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: