DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

„Verstappennek nincsen gyenge pontja”

Lassan letelik az első szezonja Max Verstappen csapattársaként, Sergio Perezben így már bőven kialakult egy kép arról, milyen is a holland. Nem egyszerű mellette az élet, az biztos!

A Red Bull-ülés a mezőny vágyott helyei közé tartozik, azonban talán az egyik legriasztóbb is, hiszen mintha el lenne átkozva. Max Verstappen mellett egyelőre senki nem tudott huzamosabb ideig sikeresen megmaradni; Daniel Ricciardo húzta a legtovább, két és fél szezonig, Pierre Gaslyt és Alex Albont viszont már hamarabb megette reggelire.

Sergio Perez története sem indult mellette fényesen, a mexikói sokáig kereste régi önmagát az új autóban, és csak a legutóbbi futamokon, különösen Törökországban tudott igazán a vb-címért csatázó holland segítségére lenni. Perez is tudta, mire vállalkozott, mikor aláírta a Red Bull kínálta szerződést, de nem szeretne megtörni.

Megnyílni viszont szívesen, legalábbis nemrégiben őszintén beszélt arról, milyen Verstappen csapattársának lenni. Ugyan rémtörténeteket nem mesélt, de elismerte, nem piskóta úgy vezetni a Red Bullt, hogy a másik autóban egy ilyen tehetség ül. „Nem egyszerű Max csapattársának lenni, mert ő annyira egy az autóval. Igazán magas szinten teljesít” – kezdte a mexikói.



Ezzel egyáltalán nem azt szerette volna mondani, hogy a versenygép Verstappenre van szabva. Az azonban tény, hogy a vb-éllovas játszi könnyedséggel megérti, míg egy kívülállónak ez időt vehet igénybe. Viszont ami nem öl meg, az megerősít. „Bizonyos szempontból különleges autónk van, és nem egyszerű vele. Nincs semmi titok vagy ilyesmi, de mentálisan nagyon erősnek kell lenned minden egyes nap után. Azt hiszem, nekem ez az egyik erősségem. Ki tudom hozni belőle a legjobbat, minden vasárnap ezt próbálom.”

Ugyan úgy tűnhet, hogy egy örökkévalóság volt, mire úgy-ahogy megszokta a Red Bullt, Perez szerint kicsit felnagyítják a helyzetét. „Különleges abból a szempontból, hogy nagyon más, mint amihez hozzászoktam. Egyes autókhoz könnyebb alkalmazkodni, mint másokhoz, és néhány pilótának gyorsabban is megy. Nehéz folyamat volt, mire megszoktam az autómat, de nem volt túl drámai. Nyilvánvalóan ez egy rendkívül jó és versenyképes csomag, és Max is csak bizonyítja, hogy az egyik, ha nem a legjobb autó a mezőnyben” – magyarázta.

Csapattársa lenyűgözi őt, és természetesen nála ő a befutó. „Őszintén szólva eddig ő az év versenyzője. Mindannyiunk közül ő hibázott a legkevesebbszer. A szezon persze még mindig nagyon hosszú, meglátjuk, mi lesz később, de eddig pozitív meglepetés volt, hogy milyen magas szinten teljesít, hiba nélkül. Nincsenek egyértelmű gyengeségei” – méltatta a bajnokaspiránst Perez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: