DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Vettel: Vállalom a felelősséget, elszúrtam!

36 kör után interekről száraz gumikra váltott Sebastian Vettel a Török Nagydíjon. Ő maga döntött úgy, hogy vállalja a kockázatot, ám balul sült el a dolog. A német vállalja a felelősséget a döntéséért.

Az esős futamnak aligha nevezhető, mégis többnyire intereken teljesített Török Nagydíjon az Aston Martin német pilótája volt az első, aki bevállalta a száraz abroncsokat. Kockáztatott, úgy, hogy a kiállásnál még több helyen is vizes volt a pálya, ám a stratégia nem jött be. 

Vettel elmondása szerint csapatdöntés volt a kerékcsere, a végső szót mégis ő mondta ki, amellyel végül tönkretette a pontokért vívott harcát és egész futamát. Az első közepes gumin teljesített körén először lecsúszott a pályáról, majd megforgott a bokszutca bejáratánál. Ezt követően kénytelen volt kiállni újabb interekért, így viszont a két Haason kívül mást már nem tudott megelőzni, ezért csupán a tizennyolcadik helyen zárt.

„Együtt kezdtünk el gondolkodni a száraz gumikban, de végül én hoztam meg a döntést. Meg akartam próbálni!” – fogalmazott Vettel a verseny után. „A kerekekből semmi nem maradt, ezért úgy ítéltem meg, hogy a szárazak ugyanolyan jók lehetnek, de nem tudtam eléggé felmelegíteni őket. Egyszerűen nem volt tapadás, rengeteg időt vesztettem és nem is tudtam őket működésre bírni.”



Mint elmondta, sokkal rosszabbak voltak a szárazak, mint várta, még úgy is, hogy tudta, néhány helyen továbbra is nedves a pálya. Nem tudta feléleszteni a gumikat, csak csúszkált rajtuk. „Ez sovány vigasz, de akkor még nem tudtam, hogy rosszul döntök. Néhány körrel korábban nagy volt a kísértés, hiszen az interek sem javultak. Volt rá okom, hogy azt feltételezzem, ez a helyes stratégia, hiszen az esőgumikból semmi nem maradt. De nyilvánvalóan rossz döntés volt” – magyarázta a négyszeres világbajnok.

Annak ellenére, hogy a pályát a tavalyi verseny óta felújították, kifejezetten az eső elleni védelem és a jobb tapadás érdekében, Vettel szerint a körülmények továbbra is furcsák voltak, mivel az állóvíz egyáltalán nem száradt fel. „Élvezetes volt a pályán autózni, de ugyanakkor szokatlan is. Hasonlított a tavalyi évhez, amikor szintén esőben versenyeztünk és sokáig kint tudtunk maradni az intereken” – fejtette ki a német, aki az előző szezonban a dobogón végzett Törökországban. 

„Tényleg úgy éreztem, a pálya alkalmas a száraz gumikra, ezért vállaltam a kockázatot, de nem jött be. Tavaly 15 körrel a vége előtt döntöttem így, akkor még rosszabbak voltak a körülmények, mint most, ezért is gondoltam, hogy érdemes megpróbálni. Sajnos rosszul döntöttem” – zárta gondolatait Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: