DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Tsunoda a házi szimulátorától vár fejlődést

Az AlphaTauri mindent megpróbál, hogy újonc japánja minél gyorsabban felnőjön a Formula-1-hez, a költöztetés után most egy kisebb lakberendezést is tartottak nála.

Yuki Tsunoda erősen kezdte élete első Formula-1-es szezonját, a korai jó szereplést azonban halmozódó újonchibák követték, amit csapata egyre nehezebben tolerált. Úgy látták, a mezőny legifjabbjának szüksége van némi fegyelemre és szorgalomra, hogy ne csak összetört autókat hagyjon maga után.

A japánt éppen ezért Faenzába, az AlphaTauri gyárának közelébe költöztették, és Franz Tost csapatfőnök szigorú napirendet írt elő neki. Tsunoda ugyan úgy érzi, jót tett neki a levegőváltozás, de még mindig nincsenek vele maradéktalanul megelégedve, és tovább próbálják fejleszteni őt. Olaszországi otthonába egy szimulátort hozott a posta.

Egy ilyesmi berendezés persze jócskán elmarad a csapatok központjában található szupermodern technológiától, de Tsunoda szerint képességfejlesztésre ez is megteszi. „Már mentem benne jópár kört. Nyilván nem teljesen olyan, mint a Red Bull szimulátora, ami ugyan szintén nem a valóság, de mégiscsak a legvalósághűbb, amit valaha használtam. A szimulátor legfőbb előnye, hogy megtanulom a pályát, és csiszolom a vezetői tudásomat. Azt is elemezhetem, ami egy korábbi versenyen történt, vagy egy specifikus elemét gyakorolhatom a vezetésnek” – magyarázta.



Otthonában természetesen nincs mellette személyzet, de mint elmondta, ez nem jelenti azt, hogy csak kocsikázik a szimulátorban; a munka végeztével mindig át is beszéli azt az embereivel. „Hasznos, hogy most ott a szimulátor, a mérnökömmel mindig egyeztetni tudok, hogy mit csinálok rajta. Szimulálni szoktam a versenyhétvégéket az első szabadedzéstől az időmérőig, a mérnököm által adott terv alapján, utána pedig tudunk rajta dolgozni.”

Ahogy említette is, nemcsak a vezetői képességein javít a virtuális valóság, egy esetlegesen ismeretlen pályát is feltérképezhet vele, mint amilyen a soron következő isztambuli aszfaltcsík. Első Török Nagydíján kemény versenyre készül, de jobb eredményt szeretne elérni, mint az eddigiekben. „Az elmúlt öt versenyen elég kiegyensúlyozott voltam, de a teljesítmény és a tempó nem volt annyira jó. Ezen a hétvégén megpróbálok versenyképesebb lenni. Száraz időben ez fizikailag megterhelő pályának tűnik. Nehéz lesz, de várom” – tekintett előre Tsunoda.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: