DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Norris: Már nem fáj annyira

El kellett telnie pár napnak, de az Orosz Nagydíj szívszorító hajrája után Lando Norris kezdi jobban érezni magát lelkileg. Elmesélte, mi segített neki továbblépni eddigi legnagyobb F1-es kudarcán.

Összetört szívvel szállt ki múlt vasárnap a McLarenjéből Lando Norris, miután a futam legvégén lezúduló eső kicsavarta a kezéből élete első győzelmét. A fiatal britnek már csak azért is volt ez hatalmas pofon a végén, mert a verseny nagy részében magabiztosan autózott az élen, becsülettel megdolgozva a sikeréért.

A történtek után a könnyeivel küszködő tehetség megszámlálhatatlanul sok üzenetet kapott, F1-es jóbarátok, egykori versenyzők és ismeretlenek is támogatásukról biztosították, szüntelenül hangsúlyozva, hogy ezzel bebizonyította, igenis sokra képes, és az első győzelem közelebb van, mint gondolná.

Napokkal később, saját gokartcsapata, az LN Racing Kart bemutatóján maga Norris is újra megszólalt a szomorú véget érő futamról. Mosolya nem csak az új projektnek volt köszönhető, valóban jobban van. Nem tökéletes még a lelki béke (egy ilyen után lehet-e valaha az?), de a rossz érzések kezdenek tovatűnni. „Csillapodott kicsit” – mondta Norris a Formula-1 hivatalos oldalának.



Elárulta, a dráma után csapatától kapott időt arra, hogy egy kicsit magához térjen; bár elemezték a helyzetet utólag, nem fogták azonnal munkára. „Hétfőn szabadnapot kaptam, hogy túl lehessek rajta, kedden viszont már a McLaren központjában voltam. Rengeteg időt töltöttem a mérnökökkel, átnéztünk mindent, tisztáztuk a döntéseket, amiket hoztunk. Jobban vagyok, és készen állok a következő kihívásra.”

Norris egyike azon pilótáknak, akik nem restellnek nyíltan beszélni az F1-es karrierrel járó mentális megterhelésről, és hangsúlyozzák a lelki egészség fontosságát. Őt is ilyen erős, állhatatos személyként jellemzik az őt ismerők, és most már saját maga is így gondolja. Az Orosz Nagydíj csalódása legalábbis jó példa volt erre. „Ezt nem csak úgy mondják az emberek, teljesen igaz. A nehéz pillanatokból többet tanulsz. Persze mindig tanulsz, még akkor is, ha versenyt nyersz. Az azonban biztos, hogy ha így, másodpercek alatt kell döntened, és ez nem könnyű döntés, mert sok tényezőt kell figyelembe venned, akkor rengeteg a tanulság” – értett egyet a korábbi megállapításokkal. Kétsége sincs afelől, hogy erősebben tér majd vissza. „Azt hiszem, hosszú karrierem lesz az F1-ben, és jó az ilyet minél hamarabb letudni. Így a jövőben jobban fogok majd reagálni."

A fiatal tehetség azt is elismerte, a szituáció megértésén túl a szeretet is segített neki, ami körülvette. Minden kedves szóért hálás. „Elég sok üzenetet kaptam, nem csak versenyzőktől. A McLarenen belül persze mindenkitől, és sok más sportolótól is. Ez egy olyan pillanat volt, amikor az emberek látták, hogy ez érzelmes sport, és nem csak arról szól, hogy autók mennek körbe-körbe. Látták az érzelmeinket, a szenvedélyt a sportunk iránt, a vágyunkat a győzelemre, hogy a legjobb munkát szeretnéd végezni a csapatodért. Rengeteg üzenetet küldtek nekem, elég sokan írtak csak annyit, hogy a te időd is eljön majd. De akárhogy is, ezek mindenképp segítettek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: