DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Apja a kemény előzésekre nevelte Verstappent

Max Verstappen nem finomkodik a vb-harcban, de nem is ő lenne, ha ezt tenné. Édesapja beszélt arról, szándékosan nevelte ilyen kérlelhetetlennek fiát, és örül is, hogy nem változott.

A két vb-aspiráns, Max Verstappen és Lewis Hamilton nem egyszer feszült már egymásnak a pályán, és volt, hogy a vártnál csúnyábban ért véget egy-egy egymásra találásuk. Verstappent főleg első Formula-1-es éveiben kritizálták agresszív hozzáállása miatt, idén pedig újból a durvasága miatt vált céltáblává.

Ha van ember, aki ezen nem lepődik meg, az Max mellett maga Jos Verstappen, az édesapa, aki mindig is keménykezű szülő hírében állt. Erről már többször is nyilatkozott, és most, az egyre éleződő bajnoki küzdelem közepette újra felelevenítette nevelési módszereit. A mai napig nem tagadja, kiskora óta sokat várt gyermekétől, de tett is érte, hogy Max teljesítsen.

„Még a gokartos időkben is próbáltam annyira segíteni őt, amennyire csak lehetett. Olyan sok mindent kell figyelembe venni: a vezetést, azt, hogy hogyan előzöl, hogyan állítod be az autót. Az előzéssel küzdöttem meg a leginkább, mert úgy gondolom, azt tudod rosszul is csinálni” – mondta a Speedweek interjújában.



Szép és kevésbé szép szavakkal igyekezett fia tudtára adni, hogyan is kivitelez egy versenyző hatékonyan egy ilyen megmozdulást. „Ha Max időt veszített egy előzési manőverrel, megpróbáltam elmagyarázni neki, hogyan csinálhatná jobban. A végén odáig mentem, hogy megtiltottam neki, hogy az egyenesekben vagy könnyűnek tűnő helyeken előzzön. Elmondtam neki, itt és itt szabad előznöd, máshol nem. Azok voltak a kanyarok, ahol mások nem támadtak volna. Ezért is érzem úgy, hogy Max ma bárhol tud előzni.”

Ezt a hozzáállást tehát évek óta tanítja már neki Jos, de úgy látja, bizonyos szempontból könnyű dolga volt, Max alaptermészetéhez passzol a keménység. „Az előzési manővert nem az alkalom szüli. A pilótának sasszemmel kell figyelnie az ellenfelét, kitapintani a gyenge pontját, és fogást találni rajta. Max így volt felkészítve éveken át a gokartos időszakában. Sok dolgot kiemelhetsz vele kapcsolatban, de ez a belső nyugalom megfelel a karakterének – ezt nem tudod pusztán gyakorlással elérni.”

Bár nem volt az a lágyszívű, engedékeny édesapa, Jos ezt cseppet sem bánja, ellenben büszke, ha a fiára néz. „Tudom, hogy nem vagyok az az ember, akivel könnyű együtt dolgozni, és nagyon sokat követeltem Maxtól. De ő elviselte. Mentálisan mindig rendkívül erős volt. A sok-sok győzelemmel pedig természetes módon, lépésről lépésre épült az önbizalma. Ha pedig ennyire erősen hiszel magadban, az sosem tűnik el” – dicsérte gyermekét idősebb Verstappen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: