DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

„Lewis minden évben fog versenyt nyerni”

Ross Brawn szerint Lewis Hamilton megállíthatatlan. Ami a győzelmeket illeti, mindenképpen. A bajnokság azonban nem ennyire sétagalopp, sem a címvédő pilótának, sem a Mercedesnek.

Volt valami különleges és történelmi a vasárnapi Orosz Nagydíjon az élen zajló kettős csatájában. Lando Norris, az új generáció 21 éves tehetsége élete első futamgyőzelméért hajtott, az őt üldöző hétszeres világbajnok, Lewis Hamilton pedig a századikért. Az eső aztán elmosta Norris minden reményét, és Hamilton nagy napjává tette a vasárnapot.

Mindkét versenyző teljesítményét elismerő szavakkal illette az F1 világa; míg a McLaren britjébe próbáltak lelket önteni, addig honfitársa előtt azért emelték kalapjukat, mert ismét valami olyat ért el, amely Michael Schumacher sikerei után megdönthetetlennek tűnt. Pedig a hétvége nem indult tökéletesen számára, a pénteki edzéseken csak csapattársa mögött végzett, az időmérőn pedig a bokszutca falának csapta az autót.

Schumacher egykori főnöke, az F1 jelenlegi sportigazgatója, Ross Brawn szerint ez egyrészt a siker fokmérője, másrészt arról árulkodik, hogy nem tartják teljesen kontroll alatt a dolgokat. „Világbajnokként, egy világbajnok csapatban a kis hibák, mint Lewis falnak ütközése az időmérőn, bődületesnek tűnnek, mert annyira ritkán fordulnak elő. A Mercedes és Lewis most nem voltak ott a kvalifikáción, egy olyan pályán, ahol a történelmük alapján dominálniuk kellett volna. Az, hogy nem alakult minden a terveik szerint, azt mutatja, hogy nem annyira sima ügy ez nekik” – értékelte korábbi csapata teljesítményét a Formula-1 hivatalos oldalán közzétett írásában Brawn.



Úgy véli, nem is számíthatnak könnyű folytatásra, és ellentétben azokkal az évekkel, amikor csak csapaton belül döntötték el az egyéni világbajnoki cím sorsát, most sokkal több veszítenivalójuk van. „A legvégéig keményen kell küzdeniük, ha nyerni akarnak. A belharc mindig más, mint amikor a csapaton kívül csatázol. A csapaton belüli küzdelemnél mi a legrosszabb, ami történhet? Ha az egyik pilóta nem nyer, majd a másik megteszi. Több évben is, amikor Nico és Lewis csatáztak, senki nem volt ott nevető harmadikként, ha ők ketten rosszul teljesítettek.”

Ezúttal azonban ha Hamilton alulteljesít, azt Max Verstappen könnyedén kihasználhatja. A vasárnapi futam végére is egészen váratlanul volt ott a címvédő mögött a második helyen, bizonyítandó, hogy tényleg minden körülmények között számolni kell vele. Brawn szerint is a holland mesterien versenyzett, és bár a vezetést elveszítette, túl sokat nem bukott, lemaradása csak két pont.

Annak ellenére, hogy Verstappen is élete formájában vezet, és komoly kihívást jelent Hamiltonnak, a sportigazgató a brittől is sokat vár még, akin egyáltalán nem érzi a kiöregedés jeleit. Biztos benne, hogy Hamilton nem csupán százszoros győztesként búcsúzik majd a sporttól, ha eljön az ideje. „Ez egy olyan mérföldkő, amiről senki nem hitte volna, hogy valaha elérhető. Michael 91 győzelme annyira távolinak tűnt, hihetetlen volt, hogy bárki akár csak megközelítse. Most Lewisnak 100 van, és nincs semmi, ami megállítaná. Ki tudja, mennyi lesz a vége? Néhány évig még biztosan itt lesz velünk, és minden évben fog versenyt nyerni. Nem hiszem, hogy a kétszázra számíthatunk, de húszra igen. Még mindig nagyon versenyképes és motivált. Ez lélegzetelállító, gratulálok neki” – hajtott fejet Brawn is a bajnok előtt.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: