DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 27. hétfő
F1

Nem volt kérdés Vettel számára a maradás

Ahogy tavaly, úgy idén sem siették el Sebastian Vettel szerződésének bejelentését, ám a német szerint ennek nem az volt az oka, hogy kétségei voltak a folytatást illetően.

Épp egy hete jelentette be az Aston Martin, hogy tavalyi szerzeményük, Sebastian Vettel jövőre is az ő csapatukat erősíti. A közleményt sokáig húzták, mindenki úgy hitte, ennél azért hamarabb tisztázódik a négyszeres világbajnok jövője. Egyesekben még az is felmerült, hogy Vettel most talán még komolyabban elgondolkozott a kiszálláson, mint bármikor.

Az Aston pilótája az Orosz Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján – melyen a Formula.hu is részt vett – határozottan cáfolta ezeket a felvetéseket. Szerinte a következő év a nagy szabályváltozásokkal van annyira vonzó, hogy ne döntsön még a búcsúzás mellett. „Nem igazán” – jelentette ki a kérdésre, voltak-e kétségei az új szerződést illetően. „A következő szezon izgalmai, az új autók, az új szabályok, az, amerre a csapat tart, mind nagyon ígéretesnek tűnik. Persze mindez csak jövőre derül ki, de remek érzés része lenni ennek.”



Mindezeket már jó előre lehetett tudni, éppen ezért volt kérdés, akkor miért csak most vált véglegessé Vettel maradása. Ő nem tulajdonít túl nagy jelentőséget az időpontnak, a lényeg, hogy a szerződés a kezében van, aláírva. „Nem tudom, hogy van-e valamilyen időkeret, amikor az emberek várják a választ. Általában nem beszélsz, amíg nincs miről” – adott magyarázatot a késlekedésre. Azt elismerte, hogy szüksége volt némi gondolkozásra, más dolgok is megfordultak a fejében az F1-en kívül – köztudott róla, mennyi más ügy érdekli –, de ezeket már el kell engedni. „Voltak más terveim is. De irreleváns olyanról beszélni, ami nem történt meg” – mondta.

Azt is elárulta, nem igazán volt olyan tényező, ami távozásra sarkallta volna. Összességében szereti a jelen Formula-1-ét, és a sportnak ki kellett volna fordulnia önmagából ahhoz, hogy hátat fordítson neki. „Kiszálltam-e volna, ha jövő évtől fejjel lefelé versenyeznénk? Valószínűleg. De nem ez a helyzet, szóval nem kell ezen agyalni” – humorizált.

Hogy végül pedig mi tartotta a száguldó cirkuszban? „A vezetés, a versenyképesség… Imádok vezetni, imádok nyerni. Persze jövőre sokminden változik, nem garantált a győzelem senkinek. De a csapat remek, szeretem a srácokat. Ez a szezon eddig remek volt, az eredmények tekintetében talán nem, viszont a munkát tekintve igen. Sok dolog lázba hoz” – magyarázta Vettel, aki úgy érzi, a kihívás és a csapata élteti azt a tüzet igazán. Ez pedig még azt is elviselhetőbbé teszi, ami kevésbé a szíve csücske a sportban. „Van persze, amit kevésbé élvezek, például itt ülni és válaszolni a kérdésekre… A csütörtök már nem olyan normális, mint évekkel ezelőtt. De én német vagyok, természetemből adódóan panaszkodnom kell” – mutatta meg raikköneni oldalát is a négyszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: