DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Prost távozik az F1-ből, ha jön a fordított rajtrács

A korábbi négyszeres világbajnok nincs ellene az újításoknak, de a francia exversenyző szerint a sportnak azokkal együtt is meg kell őriznie a szellemiségét, miszerint a legjobb nyer.

Noha eredetileg a fordított rajtrács is terítéken volt az elképzelések között, végül azok nélkül vezették be idén a három nagydíjhétvégén debütáló sprintkvalifikációt. Ennek ellenére időről időre előkerül a téma, amely rendre komoly ellenérzéseket vált ki a sportág szereplőiben. Most a korábbi négyszeres F1-es világbajnok, az Alpine tanácsadójaként ténykedő Alain Prost beszélt erről a francia alakulat F1-es podcastadásában:

„Örömmel próbálok ki dolgokat, ha van rá mód. De meg kell értenünk ezeknek a döntéseknek az okát. A Formula-1-nek bizonyos szempontból meg kell őriznie a hagyományait, beleértve azt, hogy a technológia és az autósportok csúcsát jelenti. A legjobb csapatnak kell nyerni, elvégre ők a legjobbak, mert ilyen a Formula-1 szellemisége és ez a célja.”

prost-alain-dppi



„Itt van például a fordított rajtrács, amit utálok. Egyszerűen utálom. Ha bevezetik a fordított rajtrácsot a Formula-1-ben, akkor szerintem én távozom a sportból, mert úgy vélem, ez a létező legrosszabb, amit tehetünk a Formula-1 eszméjével. Akkor már inkább elviselem egy csapat dominanciáját, hiszen ők végezték a legjobb munkát. Nyitott vagyok, ugyanakkor nagyon hagyománytisztelő is.”

Prost ugyanakkor elismerte, hogy néhány dologban változtatnia kellett az F1-nek – ezek között említette példaként a pontrendszer megreformálását, amely révén ma már az első tíz gazdagodik világbajnoki egységekkel, míg a francia idejében csak az első hat gyűjtött pontokat:

„Nem igazán örülök, mert így nehéz összehasonlítani azzal, ami a múltban történt. Másrészt viszont emlékszem, hogy 1982-ben például mindannyian nagyjából öt futamon értünk célba, annyira pocsék volt a megbízhatóság. Ma már fantasztikus az autók megbízhatósága. Szóval ha még mindig csak hatan szereznének pontot, megtörténhetne, hogy néhány istálló soha nem jut pontokhoz, szóval alkalmazkodni kellett ehhez.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: