DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Kőkemény munka kellett a szétesett McLarent így összerakni”

Mika Hakkinen 1998-ban és 1999-ben is világbajnoki címet szerzett a wokingiakkal, de közelről látta, micsoda szenvedést élt át az istálló néhány évvel ezelőtt, a mezőny végéről pedig újra feljöttek.

Érdekesség, hogy 2021-ben hiába dominálja az egész évet a Red Bull és a Mercedes csatározása, egyik gárda sem tudott kettős győzelmet szerezni, ellentétben a kilenc év után újra a csúcsra kerülő McLarennel. A wokingiak egy némileg szerencsés, de teljesen megérdemelt kettős diadalt arattak Monzában, Daniel Ricciardóval és Lando Norrisszal a volánnal.

Voltak időszakok, amikor teljesen természetes volt, hogy a McLaren autói a rajtrács első soraiban foglalnak helyet és rendszeresen aratnak futamgyőzelmeket, szereznek bajnoki címeket, ám ez már jó ideje nincs így. Daniel Ricciardo mostani sikeréig 2012-ben Jenson Button állt utoljára a dobogó tetején, azóta hébe-hóba egy-egy dobogó sikeredett, sőt, 2015 és 2018 között kifejezetten rossz periódusát élte az istálló, 2018 utolsó harmadában például rendszeresen a Williamsszel küzdöttek a rajtrács utolsó sorának elkerüléséért.

Ennek megfelelően értékeli igazán az elért sikert Hakkinen. „Zak Brown és Andreas Seidl egészen kiváló munkát végeztek, hogy abból a mélységből előrevezették a csapatot idáig, hogy ezt újra megérhettük. Izgalmas időszakot tudhatnak maguk mögött” – írta az Unibeten saját jegyzetében a kétszeres világbajnok finn.

Hosszú, rögös volt az elmúlt kilenc év útja, de a McLaren újra az élmezőnyben


„Nagyon boldog vagyok, hogy a McLarennél dolgozó srácok megélhették ezt a fantasztikus kettős győzelmet egy héttel ezelőtt, Olaszországban. Kiváló eredmény, amiért hihetetlenül sokat és keményen dolgoztak, hogy ezt elérhessék. Mindkét bajnoki címemet a McLarennel szereztem, jól ismerem az istállót. Azt is tudom, mit jelent nekik ez a győzelem. Kilenc év elképesztően hosszú idő várni egy újabb futamgyőzelemre egy olyan gárda számára, amely már 20 világbajnoki címet gyűjtött.”

„Éppen a hondás évek (2015-2017) során értették meg, hogy új megközelítéssel kell az F1-ben versenyezniük és ez fizetődik ki folyamatosan a látható fejlődésükben, új stratégiájuknak köszönhető a múlt heti győzelem is. Jó volt látni, ahogy Daniel és Lando úgy végeztek az első két helyen, hogy pénteken és szombaton is kifejezetten erős teljesítményt nyújtottak. Ricciardónak láthatóan sok idő kell, hogy megszokja új csapatát, de ez szerintem normális.”

„Nekem négy évig tartott, mire nyerni tudtam a McLarennel, neki pedig ehhez hat hónapra volt szüksége. Ha valaki új istállóhoz igazol, meg kell tanulnia teljesen más emberekkel együtt dolgozni, megszokni a más munkarendet, a rendszer és az egész autó eltérő működését is. Daniel keményen dolgozott, hogy túllendüljön a nehézségeken és az Olasz Nagydíj megnyerése hatalmas jutalom számára ezen munkában. Nem kérdés, hogy innentől jelentősen nőni fog az önbizalma” – tette hozzá Hakkinen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: