DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Perez: Legutóbb elszúrtam a sprintfutamot

A Red Bull mexikóija volt a sprintkvalifikáció nagy vesztese Silverstone-ban. Az időmérőkön sem remekel mostanában – érzése szerint Zandvoortban dobogós lehetett volna, ha szombaton nem esik ki a Q1-ben –, márpedig ez döntő fontosságú Monzában.

Következik az Olasz Nagydíj, ahol a Formula-1 történetének második sprintkvalifikációjára kerül sor: a 100 kilométeres minifutamot szombaton fél 5-kor rendezik. Az első próbálkozás, a silverstone-i sprintkvalifikáció nagy vesztese Sergio Perez volt, aki az ötödik rajtkockából indult, de balesetet szenvedett és kiesett, ami utolsó startpozíciót jelentett vasárnapra. Végül alkatrészek cseréje és a parc fermé-szabály megszegése miatt csak a bokszutcából indult, és 16. helyével pontot sem szerzett a nagydíjon – a sprinten elkövetett hibáért drága árat fizetett.

„Jobb és zökkenőmentesebb hétvégében reménykedem a sprintfutamos formátummal. Legutóbb, Silverstone-ban elkövettem egy hibát, amellyel tönkretettem a hétvégémet. Nem a tervnek megfelelően alakult, így most bízom abban, hogy tiszta lappal indulok. Meglátjuk, hogyan sül el most számomra” – mondta a Red Bull Monza előtti sajtóanyagában Perez.



A sprintkvalifikáció sorrendjét meghatározó időmérő sem ígérkezik egyszerűnek az olasz pálya sajátos karakterisztikájából adódóan: „Egyedi kihívást jelent, hogy az időmérőn mindenki azért küzd, hogy közel legyen a többiekhez a szélárnyék érdekében. Ha sikerül, az döntő tényező lehet, de káosz is kialakulhat, ahogy korábbi években láttuk. Tekintve a Mercedes végsebességét, nem számítok arra, hogy Monza lesz a legerősebb pályánk, de bízom abban, hogy harcolni fogunk” – visszhangozta Max Verstappen és Christian Horner véleményét, akik Mercedes-előnyre számítanak Monzában.

Messzinek tűnik már a szintén Olaszországban, Imolában áprilisban elért második rajtkocka, az utóbbi időszakban az időmérők kifejezetten Perez gyengeségének számítanak. Ez történt Zandvoortban is, ahol a mexikói negatív meglepetésként már a Q1-ben kiesett. Újabb bokszutcai rajt után végül a nyolcadik helyre zárkózott fel.

„Nagy kár, hogy nem sikerült jobban kvalifikálnunk Zandvoortban, mert egyértelműen megvolt a tempónk, hogy dobogón végezzünk és sok pontot szerezzünk a csapatnak. Mindemellett nagyon élvezetes volt azon a pályán menni és átküzdeni magam a mezőnyön, minden előzésem a határon volt!” – tekintett vissza a Holland Nagydíjra Perez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: