DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Vörös zónában Törökország: lesz így idén verseny?

Már-már azt gondoltuk, az idei F1-es naptár véglegessé vált és nem írja felül semmilyen járványügyi korlátozás. Jelenleg azonban Törökország vörös zónába kerülése okozza a legtöbb bonyodalmat, Domenicali mégis bizakodó.

Az F1 nemrég közzétett egy felülvizsgált 2021-es naptárat, ám a menetrend mégis folyamatosan ingadozik. Austin sorsával kapcsolatban is kérdések merültek fel a koronavírus-járvány texasi terjedése és az eseményre utazó személyzet logisztikai bonyodalmai miatt, ám jelenleg mégis a Török Nagydíj okozza a legtöbb fejfájást a szervezőknek. A krízispont a jövő héten várható.

Az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali továbbra is reménykedik benne, hogy az isztambuli verseny a tervek szerint le tud zajlani október 10-én, annak ellenére, hogy az ország felkerült az Egyesült Királyság vörös zónás listájára. A helyzet olyannyira komoly, hogy a hét brit székhelyű csapat 1000 fős személyzete, valamint az F1, az FIA, a Honda, a Pirelli és a sajtó munkatársai az országba való visszatérésükkor tíz napos karanténra lettek kötelezve egy brit kormány által kijelölt szállodában.

A döntő momentum a brit kormány következő tervezett felülvizsgálata lesz majd, ahol eldől, az ország lekerül-e a listáról. Erre várhatóan szeptember 16-án, az Olasz Nagydíj után négy nappal kerül sor.

 



Az F1 legutóbb a Belga Nagydíj hétvégéjén adott ki módosított naptárat, ahol a török versenyt egy héttel eltolták, az eredeti időpont ugyanis október 3-a lett volna. Ennek legfőbb oka az volt, hogy elkerüljék az esetleges késői járattörléseket Szocsiba.

Ha Törökország nem kerül le jövő héten a listáról, az ideiglenes terv az, hogy a versenyhétvégére csökkentett létszámmal utaznak a csapatok. Ez azonban nyilvánvalóan nem túl optimális, továbbá és a csapatoknak meg kell állapodniuk a részletekről, amennyiben ez lesz az egyetlen lehetőség.

Az austini verseny háza táján sincs minden rendben, az F1 jelenleg is tárgyalásokat folytat a hatóságokkal arról, hány embert engedhetnek be az országba, tekintettel arra a kikötésre, hogy egy minimális létszámú személyzetnek jelen kell lennie a versenyhétvégén. A múlt hétvégén az F3 Austinból Szocsiba helyezte át a szezonfinálét, elkerülhetetlen logisztikai változásokra hivatkozva. Ez a döntés nagyban befolyásolta a tervezett austini esemény összköltségét. Az F1 azonban hangsúlyozta, hogy ez nem függ össze a Forma-1-es nagydíj terveivel.

Domenicali továbbra is bizakodó és megnyugtatott mindenkit, hogy a Spában kiadott frissített naptár egyelőre stabil. A Török Nagydíjjal kapcsolatban elmondta: „Figyelemmel kísérjük az isztambuli helyzetet és bízunk benne, hogy hamarosan javulni fog. A jegyek kelendőek, az értékesítés kiválóan zajlik Törökországban és ez egyelőre remek hír.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: