DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Verstappen: Hamiltonnak nehéz dolga lesz Russell-lel

Max Verstappennek egyelőre Lewis Hamilton a legfőbb riválisa, de egyre inkább úgy tűnik, hogy jövőre újabb ellenfelet kap George Russell személyében. De nemcsak ő, a hétszeres világbajnok is.

A Belga Nagydíj után meg is érkezett a mezőny Zandvoortba. Tekintve, hogy az előző vasárnap szinte semmi érdemi nem történt, ami pedig igen, azt már kivesézték, így elsősorban a pilótapiac kérdései illetve az új pálya jelentették a fő beszédtémát.

Max Verstappen hazatért, a közvélemény pedig egyöntetűen azt várja, hogy Silverstone után most fordul a kocka, és ő kapja majd a nagyobb támogatottságot. Tekintve, hogy a holland szurkolók is épp annyira szenvedélyesek tudnak lenni, félő, hogy elszabadulnak majd az indulatok. Nagy kérdés, hogyan fogadják majd a helyiek Lewis Hamiltont, és pláne, hogy mi lesz akkor, ha a két rivális megint nem kíméli egymást.

Pfújolásra volt már idén példa, épp Magyarországon, és akkor nemcsak a Mercedes, hanem a Red Bull is elítélte a sportszerűtlenséget. Verstappen a csütörtöki sajtótájékoztatón – melyen a Formula.hu is részt vett – elmondta, fogalma sincs, ez megismétlődhet-e hazájában, de nem fog neki örülni, ha igen. „Elég rossz lenne, ha ez bármi pluszt adna nekem” – kezdte arra a kérdésre, jelent-e neki bármit a szurkolók ilyen formájú támogatása. Ennél jobbat feltételez honfitársairól. „Remélem, hogy az egész hétvégén mindenki jól fogja érezni magát, élvezhetik az autókat a pályán és a csatákat, amiket a lehető legjobb eredményért vívunk. Nagyon jó lesz látni őket, még ha nincs is teltház.”



Egykori pilóták korábban már arra intették a holland közönséget, adják meg a kellő tiszteletet Hamiltonnak; Verstappennek viszont esze ágában sincs a béke mellett kampányolni. Szerinte akármekkora sztár ő Hollandiában, egymaga úgysem érne el semmit. „Nem hiszem, hogy az én dolgom lenne, hogy odamenjek és szóljak, hogy bocsi srácok, nem kellene pfújolnotok. Nekem csak ara kell koncentrálnom, hogy mit csinálok a pályán. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbbjük csak egy jó hétvégét szeretne, versenyzéssel. Lesznek nyilván, akik pfújolni fognak, de én nem dönthetek helyettük. Nem mondhatom nekik, hogy ne csinálják. Szerintetek komolyan hallgatnának rám?” – tette fel a költői kérdést a Red Bull pilótája.

Hamilton tehát nem feltétlenül számíthat olyan szívélyes fogadtatásra, mint holland ellenfele – de mint Verstappen elmondta, szerinte a britnek nemcsak az itt és mostban, hanem a jövőben sem lesz egyszerű az élete. Most ugyan csak Verstappennel küzd, de számolnia kell azzal, hogy ha valóban megérkezik mellé George Russell, abban nem lesz köszönet. „Ha csatlakozik majd a Mercedeshez, egyértelműen megnehezíti majd Lewis dolgát. Bahreinben is, amikor beugrott az autóba, az első körtől kezdve feladta a leckét Valtterinek is. Csak elképzelni tudom, mi lesz, ha több tapasztalata lesz abban az autóban. Minél jobban összecsiszolódik a csapattal, annál gyorsabb lesz.” Hamiltonnak legfeljebb a kezdeti időszakban lehet előnye, amikor Russell még jobban segítségre szorul. De ez a fázis elkerülhetetlen, mint Verstappen fogalmaz. „Amikor az első versenyedet teljesíted, a csapat mutatja az utat a beállításokkal, mert te egyszerűen azt se tudod, mit kellene csinálnod az autóval. Emlékszem, a saját első versenyemen a Red Bull-lal én is a többieket akartam követni, mert fogalmam se volt, hogyan kellene gyorsan mennem. De azt várom, hogy ha [Russell] megkapja az ülést, nagyon jól fog teljesíteni.”

Ha Russell valóban feljebb lép, Verstappen is újabb kihívót kap majd – ezúttal valaki olyat, aki már a saját generációja. Bár a bajnokaspiránsnak mindegy, ki ellen csatázik, azt azért elismerte, jó újra olyan versenyzőkkel vívni az élen, akikkel a nevelőszériákban már többször is összetalálkoztak. Hogy ez azzal is jár, hogy az idősebb legendáktól búcsút kell venniük, az nem hatja meg túlságosan. „Ez természetes folyamat. Egy ponton a versenyzők túl idősek lesznek, visszavonulnak, a helyükre pedig újak érkeznek. Ha nem így lenne, akkor már egyetlen pilóta sem lenne az F1-ben” – mutatott rá a tényre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: