DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Monacói izgalmakra számít Zandvoortban Gasly

Verstappen szurkolói számára hatalmas dolog a Holland Nagydíj visszatérése, de kérdés, hogy mennyire látunk eseménydús versenyt a szűk, rövid egyenesekkel tűzdelt pályán.

Már amikor két éve bejelentették, hogy a Holland Nagydíj visszatér az F1-es versenynaptárba – a terv szerint 2020-ban, amit aztán a világjárvány miatt elhalasztottak –, felmerült az aggály, hogy a pálya szűk és kanyargós jellege miatt minimális előzési lehetőségre ad teret. Az akció elősegítése érdekében több változás történt, köztük két kanyart döntötté alakítottak, de így is vannak kételyek. Pierre Gasly például egyenesen Monacót emlegeti.

„Még 2012-ben, a Formula Renault 2.0 sorozatban versenyeztem Zandvoortban, szóval nem ma volt! A pálya vonalvezetése sokat változott azóta, a szimulátorban gyűjtöttem tapasztalatot róla. Úgy vélem, az egész hétvége csodálatos élmény lesz, mivel ez az első Holland Nagydíj, mióta Max a Formula-1-ben van” – mondta Gasly az AlptaTauri előzetes anyagában.



„Érdekes hétvége lesz, bizonyos szempontokból Monaco megismétlése, ugyanis az egyenesek nagyon rövidek, a pálya pedig igen szűk, így az előzés különösen komplikált lesz. Így az időmérő kifejezetten fontos szerepet fog játszani. Mivel mi ezen a területen elég jól teljesítünk, ez akár hasznunkra is lehet. Egy másik tényező a tenger közelsége, ezért pénteken poros pályafelszínre számíthatunk, az aszfaltra fújt homokkal, a körülmények pedig javulni fognak a hétvége folyamán” – részletezte a francia pilóta.

Ha Monacót vesszük precedensnek, a bajnokság 9. helyen álló Pierre Gasly erősen teljesített: a városi pályán hatodik helyre kvalifikált és ebben a pozícióban is ért célba. Ami kvalifikációs teljesítményét illeti, egyszer negyedik (Azerbajdzsán) háromszor ötödik (Bahrein, Imola és Hungaroring), és még ötször hatodik lett a szezon időmérőin.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: