DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Schumacher: Nem próbálom túlszárnyalni apámat

Büszkeség, tűz, küzdőszellem – Michael Schumacherre jellemző volt mindez hosszú és eredményes karrierje során, és fia is örökölte tőle. Mick most arról mesélt, mit kapott édesapjától útravalóul.

Amióta 2013-ban megtörtént a síbaleset, a Schumacher család elenyészően ritkán beszél a legendáról. Ez idén némiképp megtörik majd, hiszen alig két hét, és bemutatják a hétszeres világbajnokról készült dokumentumfilmet, melyben a családtagok is megszólalnak. A film fia, Mick szerint is igen érzelmes lesz, és egy más oldalát láthatjuk majd a német pilótának.

Az ifjabbik Schumacher sem nyilatkozott túl sokat édesapjáról; debütálása miatt akármennyire reflektorfénybe került, ugyanúgy védte-védi a magánéletét, mint a család többi tagja. Michael állapotáról természetesen nem mond semmit, azt viszont időnként megfogalmazza – vagy megfogalmazzák helyette mások – milyen kapcsolat fűzi szülőjéhez.

A Formula-1 hivatalos oldala Belgiumban hosszabb interjút készített a Haasnál versenyző pilótával, annak apropóján, hogy édesapja 1991-es Jordanjét vezethette azon a pályán, ahol harminc évvel azelőtt debütált. Akkor talán nem gondolta volna, hogy a Schumacher név még ennyi idő elteltével is az F1-ben lesz majd, Mick azonban most ott van a rajtrácson, büszkén az örökségére.

„Rendkívül büszke vagyok rá. Visszahozni a Schumacher nevet a sportba nem semmi. Sok ember mondta, hogy úgysem sikerül majd, de itt vagyok. Büszke vagyok mindenkire, aki segített és a mai napig segít engem az utamon. Nagyon-nagyon örülök, hogy itt lehetek” – beszélt arról, milyen érzés egy ilyen legendás névvel szerepelni a mezőnyben.



Schumacher, még ha a sor végén is, de szépen fejlődik, újoncévéhez képest a vártnál jobban teljesít, csapattársa, Nyikita Mazepin nem tudta idáig igazán megszorongatni. A fiatal versenyzőt nemcsak ettől féltették a szezon előtt, hanem attól is, hogy a családnév jelentette nyomás összeroppantja őt, és örökre az apja árnyékában marad. Mick szerint, aki továbbra sem díjazza, ha Michaelhez hasonlítják, ez bizonyos értelemben mindig is így lesz, hiszen nem azzal a céllal érkezett a Formula-1-be, hogy felvegye a versenyt vele. „Csak szeretném a legjobbamat nyújtani ebben a sportban. Nem próbálom meg túlszárnyalni őt. Azért versenyzek, mert ez az, amit imádok. Nyilvánvalóan ha már csinálok valamit, szeretném azt jól csinálni, és ha élvezem, akkor ez biztos, hogy így is lesz” – válaszolta arra a kérdésre, mi ösztönözte, hogy édesapja nyomdokaiba lépjen.

Az azonban, hogy Michael rekordjait nem hajszolja, nem jelenti azt, hogy ne lennének nagyratörő tervei. „A célom, hogy egy nap világbajnok legyek. Tudom, hogy ez nagy kívánság, de ha nem lennének ilyen ambícióim, akkor a rossz sportban lennék” – fogalmazott. Meglátása szerint pedig az alapok meg is vannak benne ahhoz, hogy ez ne pusztán álom maradjon. „A küzdőszellem mindenképpen fontos. Szerintem abból sokat örököltem tőle, mert ez a küzdőszellem megvan bennem is. Ez különösen akkor jön elő, ha az időmérőt elrontom. Ezidáig olyankor harcoltam a legjobban és nyertem a legtöbb pozíciót, esetleg dobogóra is álltam. A kulcs a kiegyensúlyozottság, egy világbajnokság megnyeréséhez is ez kell.” A Haas-pilóta egyértelműen ezt tartja a legnagyobb erősségének is. De csak a szorgalom mellett. „Szeretek dolgozni, szeretek különböző szakemberekkel együttműködni és tanulni tőlük.”

Édesapja már nem tartozhat ezek közé, de elmondta, még így is képes hozzátenni a tudásához. Amikor például a dokumentumfilmet forgatták, a karrierjére való visszatekintés sok felismerést hozott. „Más megvilágításba helyeződött a pályafutása. Most, hogy itt vagyok én is az F1-ben, még ha csupán 11 vagy 12 versennyel a hátam mögött, akkor is egyre jobban értem már, mekkora áldozatot hozott azért, hogy elérje mindazt, amit; és mennyire szenvedélyesen kell szeretned valamit, hogy valóra váltsd. Már azt is értem, hogy amikor 2006-ban visszavonult, miért tette. Ha már nem hajtasz a győzelemre, jobb valami mást csinálni. Személy szerint én is imádom ezt a sportot, és el se tudnám képzelni, hogy ne 100%-ot adjak bele. De biztos vagyok benne, hogy ha a jövőben, a karrierem végén, amikor már elértem mindent, és nem érzem többé a motivációt, a kiszállás lesz a legjobb döntés” – fejtette ki az egyik tanulságot a kisebbik Schumacher, akire most inkább szerződéshosszabbítás, mint az F1-ből való kikerülés vár.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: