DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Mazepin és az elveszett leggyorsabb kör

A hivatalosan egykörös Belga Nagydíjon nem osztották ki a leggyorsabb kört, pedig a futam közvetítése alapján a 17. helyezett Nyikita Mazepiné volt az érdem 3:18,016-tal – a második körben.

Az újraindított Belga Nagydíjat harmadik körében intették le piros zászlóval – ezzel eleget téve a feltételeknek, amelyek fél pontok kiosztásához szükségesek –, azonban a szabályok alapján piros zászló esetén az utolsó előtti teljes kör számít, így lehet, hogy a hivatalos végeredményben mindössze egyetlen körösként van feltüntetve a versenytáv, a futam összeideje pedig 3 perc 27,071 másodperc. A leggyorsabb kört nem osztották ki.

Pedig a közvetítésből emlékezhetünk rá, hogy a leggyorsabb kört jelző lila grafikai elem számos versenyző neve mellett felvillant, ahogyan a safety car mögötti második kört befejezte a mezőny. Mindenki 3:18-as vagy 3:19-es köröket teljesített a felvezető autó által kontrollált tempóban, ahogy azonban egy-egy hátrébb haladó autó századokkal vagy tizedekkel gyorsabb volt, a leggyorsabb kör is többször gazdát cserélt. Végül Nyikita Mazepinnél maradt, aki egy 3:18,016-os köridőt jegyzett.



A Haas orosza a 17. helyen haladt a futamon, így a leggyorsabb körért járó egy (ebben az esetben fél) pluszpontot nem kaphatta volna meg, hiszen arra csak az első tíz között célba érők jogosultak. Mazepintől végül a leggyorsabb kör státuszát is elvették, mivel a körök visszaszámlálása után a második kör nem számított bele a végeredménybe.

Mazepin így összegezte saját vasárnapját: „Sok más módon is végződhetett volna ez a nap. Rengeteg víz volt a pályán, a láthatóság pedig, legalábbis az én pozíciómban, nagyon bonyodalmas volt. Nem mentünk gyorsan a biztonsági autó mögött, de így sem lehettünk biztosak abban, hol van az előttünk levő autó. Igyekeznem kellett, hogy tartsam a távolságot. Nem ez volt a legjobb napunk, de el tudom képzelni, hogy a rajongók számára még rosszabb volt. Láttam, hogy néhányuknál még esernyő sem volt. Ennyi eső mellett biztosan bőrig áztak, ám köszönet jár annak, akik végig maradtak. Idő előtt véget ért a versenyem Magyarországon, itt maga a verseny ért véget idő előtt, de legalább tripla versenyünk van, jön Zandvoort és Monza” – mondta az újonc orosz pilóta.

A Haas megemlékezett az elveszett leggyorsabb körről a közösségi médiában: „Az utcák sosem felejtenek” – éltek a labdarúgásból ismert kifejezéssel, amely mellé a Mazepin futó bravúrját megörökítő pillanatot mellékelték.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: