DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Közleményben kritizál az Alfa Romeo Racing

Méltatlanul bánt a Formula-1 a rajongóival, vélekedik a hinwili csapat: álláspontjuk szerint nem szabadott volna semmilyen versenyt megrendezni, és tanulni kell a leckéből.

A Formula-1-es paddockban gyakorlatilag nem találni olyan embert, aki örül a vasárnap történteknek – a versenyzők reakcióit itt gyűjtöttük össze, ők elsősorban a pontok osztását tartották helytelennek. A csapatfőnökök is hallatták hangjukat, az Alfa Romeo Racing azonban valamennyi istállónál tovább ment, és közösségi felületein közzétett egy kritikus hangvételű közleményt.

„Hatalmas köszönet jár nektek, hihetetlen rajongóknak, hogy órákat töltöttetek az elemekkel dacolva, a futam rajtját várva: türelmetekkel és elszántságotokkal ti vagyok a valódi nap versenyzői. Hónapokon át vártuk, hogy rajongókkal teli lelátók szurkoljanak csapatunknak és sportunknak: sajnos nem voltunk képesek show-t csinálni nektek tegnap” – kezdődött az Alfa Romeo közleménye.

„Helyes döntés volt ilyen körülmények között, hogy nem versenyeztünk, a pilóták, a sportbírók és a nézők biztonságát is óvva. A helyzetet azonban sokkal megfelelőbben lehetett volna kezelni, ha egyáltalán nincs a ’verseny’, melyet tegnap láttunk. Ez a kimenetel mindannyiunknak fáj, de különösen fáj a sport rajongóinak, akik nem kapták meg a show-t, amely miatt eljöttek.”



„Reméljük, hogy leckéket tanultunk meg tegnap, olyan leckéket, melyek révén javulni fog a működésünk a jövőben, és a sport támogatói úgy lesznek kezelve, ahogyan megérdemlik. Ismételten adózunk őszinte köszönetünkkel valamennyi rajongónak: ti voltatok azok, akik valóban ragyogtak tegnap Spában” – zárul a rajongókat megszólító közlemény.

Az Alfa Romeo kifejezetten rosszalja a „verseny” megtartását, melynek hivatalos távja mindössze egyetlen kör volt, de fél pontokat osztottak érte. A konstruktőri bajnokságban ez hatalmas csapás volt az istálló számára, Antonio Giovinazzi 13. és Kimi Raikkönen 18. helye révén nullás hétvégét teljesítettek. Eközben a rivális Williams a második és kilencedik hellyel 10 pontot szedett össze. A tabellán a Williams nyolcadik 20 ponttal, az Alfa Romeo kilencedik mindössze hárommal: a két csapat korábban szoros csatában volt az előkelőbb helyért, de már szinte lehetetlennek tűnik, hogy az üldözők beérjék a riválist.

Az Autosport lap információja szerint az F1-főnök Stefano Domenicali találkozót tervez tartani a csapatokkal és FIA-val, hogy garantálják, hasonló eset ne fordulhasson elő a jövőben. Olyan megoldások merülhetnek fel, hogy csak tényleges versenyben töltött körök után hirdethessenek végeredményt, vagy teret biztosítsanak egy elhalasztott nagydíj későbbi időpontban való megtartásának.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: