DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Vettel: Az emlékeket nem vehetik el

Leginkább csapata miatt szomorítja el a kizárás Sebastian Vettelt, és nem teljesen elégedett az FIA eljárásával sem. Szerinte esélyt sem adtak nekik arra, hogy megvédjék az álláspontjukat.

Vasárnap még a dobogón ünnepelt, hétfőn már a trófeájától vett búcsút Sebastian Vettel, akit végül kizártak a Magyar Nagydíjról, miután autójában nem maradt elegendő üzemanyag. Az Aston Martin megpróbálta menteni a menthetőt, felülvizsgálati kérelmet és fellebbezést is benyújtottak, ám előbbit az FIA visszautasította, utóbbit pedig végül ők maguk vonták vissza.

Vettel a történtek óta először szólalt meg, és bár megszokott nyugodt stílusában válaszolt a sajtótájékoztatón – a Formula.hu jelenlétében – a kérdésekre, nem tudta titkolni, mennyire rosszul esett neki a döntés. „Nagy kár érte. Ez egy jó eredmény, vagy legalábbis az volt a csapatnak, rengeteg pontot szereztünk. Hatalmas csalódás” – kezdte a négyszeres világbajnok. Ami különösen elkeseríti, az az, hogy ötlete sincs, mivel kerülhette volna ezt el. De nemcsak ő, a csapat is vakarja a fejét még mindig. „Nem tudom, mit tehettünk volna. A verseny során kontroll alatt tartottuk az üzemanyagszintet, legalábbis azt hittük. A legeslegvégén, azt hiszem, az utolsó körben vettük észre, hogy valami nincs rendben.”



Vettel mostanra elfogadta az ítéletet, de elismeri, hogy ez nem volt könnyű, mert nem gondolják úgy, hogy vétkesek lettek volna. De az sem egyszerűsítette a dolgokat, hogy az FIA gyakorlatilag meg se akarta hallgatni őket. A német szerint ez így nincs rendjén. „A szabály az szabály. El kell fogadnunk és tovább kell lépnünk. De a jövőre nézve talán van jobb módja annak, hogy az ilyen helyzeteket kezeljük. Ez számunkra azért is keserű, mert egyrészt semmi előnyünk nem származott belőle, másrészt lehetőséget sem kaptunk arra, hogy megmagyarázzuk, miért volt olyan kevés üzemanyag az autóban.” Reméli, hogy az FIA eljárása idővel igazságosabb lesz, de azt egyelőre ő sem látja, a változás hogyan valósulhatna meg. „Ezt nem kívánom senkinek. Egy kicsit több toleranciára lenne szükség” – vélekedett.

Bár a kizárással ez a dobogós hely Vettel hivatalos statisztikáiban nem fog szerepelni, a németet ez zavarja a legkevésbé. Az már annál inkább, hogy az erőfeszítéseiért járó jutalmat – a trófeát, és legfőképp a pontokat – nem tarthatja meg. Van, amit viszont nem tud elvenni tőle semmilyen büntetés. „Összességében jó nap volt. Ott voltam a dobogón. A statisztikákból talán ez törlődött, de az emlékeidből senki sem törölheti ki. Szerintem a csapat is ugyanígy érez. Ami a legjobban fáj, az a pontveszteség; hogy nem tarthattuk meg, és nem számítanak majd év végén.” A második hely tehát immár végérvényesen Lewis Hamiltoné, annak minden pozitív velejárójával. Vagy csak majdnem mindegyikkel. „Nem tudom, a trófea hol van, azóta sem láttam. Biztos megvan valahol. Ami a pezsgőt illeti, nos, az már vasárnap elfogyott… nem tudom, azt is pótolják-e esetleg” – igyekezett oldani a hangulatot a végén Vettel.   

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: