DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 10. csütörtök
F1

Wolff: Olyan a csapatunk, mint egy egyetem

Professzionális, nagy szervezet, tapasztaltabbakkal és tanulni vágyókkal – Toto Wolff csapatvezetőként kicsit úgy érzi magát, mintha iskolai közegben lenne. Ez pedig büszkeséggel tölti el.

A Mercedes a kezdeti nehéz évek után, 2014-től kezdődően sikert sikerre halmozott, és zsinórban hét világbajnoki címet begyűjtve a sport egyik legsikeresebb alakulatává nőtte ki magát. Titkuk amellett, hogy természetesen értenek az autóépítéshez, a szervezettségükben keresendő; még ha az idei stratégiai döntéseik nem is ezt mutatják, a csapat minden tagja összehangolt, precíz gépezetként működik.

A főnök, Toto Wolff már többször is kifejezte –akarva vagy épp akaratlanul –, mennyire erősen kötődik az istállóhoz, és mennyire büszkén néz végig a személyzeten, különösen azután, hogy a Magyar Nagydíjat követően mindkét világbajnokságban átvették a vezetést. A Belga Nagydíjhoz közeledve az osztrák bővebben beszélt arról, milyen érzés is egy ennyire profi csapatot vezetni.



Neki vezérként egyértelmű céljai vannak; látva, hogy az előny korántsem bebetonozott, azt várja el embereitől, hogy alkalmazkodóképesek legyenek, még akkor is, ha ők vannak elöl. Az elkényelmesedés a legnagyobb ellenfelük. „Egy sikeres csapat egyáltalán nem valamiféle statikus szervezet, hanem olyan, amelynek képesnek kell lennie a fejlődésre. Egy ilyen csapat idősebb és fiatalabb generáció, lelkesedés és kíváncsiság keveréke” – vélekedett a siker összetevőiről.

Hogy a Mercedesre ez jellemző-e? Természetesen, és a Wolffot elégedettséggel tölti el, illetve különleges érzetet is kelt benne. „A mi csapatunk folyamatosan megújul. Amikor végigsétálok a gyárban, még mindig szembejönnek velem olyan arcok, akik a kezdetek óta velünk vannak, de nagyon sok a fiatal kolléga és kolléganő is. Néha olyan, mintha egy egyetemi kampusz lennénk, és ez nagyszerű. Örömteli látni a következő generációt. Komoly teljesítménnyel járulnak hozzá a fejlődéshez. Ezt nagyon jó érzés megtapasztalni, magánemberként is és szervezetként is.”

Wolff a Mercedesen belül látott viszonyok miatt is roppant magabiztos a spái hétvége előtt; erős az autójuk, a Silverstone-ba hozott fejlesztések beváltak, de a háttéremberek nélkül mindez mit sem érne. Bár gyakorlatilag 2018 és Sebastian Vettel óta nem volt érdemi kihívójuk, csapatfőnökük szerint az Ezüst Nyilakat mégsem érte felkészületlenül a versenyhelyzet. „Az elmúlt években sokat beszélgettünk arról a csapaton belül, hogyan tudunk majd megbirkózni azzal, ha a teljesítményünk már nem lesz elég. Most pedig mindazok az értékek, amik mellett elköteleződtünk, mindaz az ellenállóképesség, amiről beszéltünk, valóra vált” – ismerte el Wolff, Lewis Hamiltonhoz hasonlóan hálálkodva a csapat összes tagjának.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: