DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Max révén egy új Lewist láthatunk”

Hamarosan folytatódik a világbajnoki csata, amely már eddig sem volt unalmas. Verstappen, de még Hamilton is a legjobbját nyújtja idén. Montoya szerint a rivalizálás jót tesz mindkettejüknek.

Lewis Hamilton és Max Verstappen párharca nem pusztán két pilóta, hanem két generáció és két különböző karakter összecsapása is. Ugyan agresszivitásuk hasonló, Hamilton hét világbajnoki cím tulajdonosaként sokat megélt versenyzője az F1-nek, míg Verstappen most tapasztalja meg először, milyen bajnokjelöltként rajthoz állni hétvégéről hétvégére.

Az egykori Formula-1-es pilóta, Juan Pablo Montoya szerint ez az eltérés fűszerezi meg leginkább a bajnoki küzdelmet. Míg Verstappen idénre a Red Bull-lal karöltve felnőtt a feladathoz, és friss, érett fejjel küzd, Hamilton sem hagyta el magát, és akárcsak magyarországi legfőbb ellenfele, Fernando Alonso, úgy ő is új erőre kapott.

Ha választani kellene kettejük közül, Montoya a hollandot preferálná 2021 világbajnokaként, de szerinte nagyban megnehezíti a Red Bull-nevelt helyzetét, hogy ismeretlen vizeken evez, még ha nem is ügyetlenül. „Max eddig kiváló munkát végzett. A legnagyobb nehézséget az jelenti számára, hogy most egy új szituációban van. Ő mindig is a vadász volt, nem a vad. Remek, hogy ezt most megtapasztalja, de ha te vagy az, akire vadásznak, szükséged van némi szemléletváltásra. Például vannak versenyzők, akik korábban nem voltak annyira agresszívek a párharcok közben, de most hirtelen azok lettek; ezt láthatjuk Lewisnál is. Remélhetőleg Max megnyeri a bajnoki címet idén, de ha nem, a jövőre nézve akkor is jó tapasztalat lesz” – magyarázta a Motorsport.comnak adott interjújában a kolumbiai.



Az agresszióra a legékesebb példa idén természetesen a két vb-aspiráns silverstone-i ütközése, amiben végül Hamiltont találták vétkesnek, de Verstappen attitűdje is sok kritikát kapott. Montoya is ezt elevenítette fel, de nem állt egyikük pártjára sem. Bár Verstappen csökönyösségét sem tartja szerencsésnek, teljesen megérti, a holland ott, akkor miért versenyzett úgy, ahogy. „Silverstone-ban Max autója sokkal gyorsabb volt a Mercedesnél. Elengedhette volna Lewist és később a taktikával levadászhatta volna, de mint tudjuk, Max nem szereti elvenni a lábát a gázról. Én fiatalabb koromban ugyanezt csináltam volna, a mostani tapasztalatommal azonban elemeltem volna a gázt, ha tudom, hogy én ülök a gyorsabb autóban. Max viszont ahhoz szokott hozzá, hogy ő támad, és mások engednek. Lewis most nem így tett.”

Tanulópénz volt tehát ez Montoya szerint. Ha idén ezen is múlna a világbajnokság, az elkövetkező szezonokban minden bizonnyal már nem fog. Így gyűjtögetheti Verstappen azt a rutint, ami Hamiltonnak már megvan, és amit a hollanddal szemben versenyről versenyre meg is mutat. Az egykori F1-es úgy véli, ez mind Verstappennek köszönhetően jött most elő a britből. „Lewis mindig a legjobb autóban ült, sose kellett kockázatot vállalnia. Most azonban egy más Lewist látunk, egy olyat, akit az elmúlt években nem. Ez pedig pozitív. Jobban nyomja, mint az elmúlt szezonokban bármikor. Max elintézte, hogy egy új Lewist lássunk. Ez pedig jó a sportnak” – mondta Montoya, aki szerint a Mercedes-pilótának mentálisan és fizikálisan is sokkal komolyabb felkészülésre van szüksége, mint akkor, amikor csak önmaga ellen versenyzett.

Bár Verstappent várná a világbajnoki tabella első helyére, reális is szeretne maradni, a szezon ugyanis szerinte megjósolhatatlan, és sok múlik a csapatok hozzáállásán. „Nehéz megmondani, hogy végződik majd az év. Hamilton a tapasztalata révén ilyen sokszoros bajnok, és a Mercedes is gyorsabbnak tűnt a nyári szünet előtt. Szerintem ez hatással lesz majd a szezon hátralévő részére” – mondta. A Red Bullnak pedig jóslás helyett néhány tanáccsal szolgált. „Szerintem a Red Bullnak kevesebbet kellene beszélnie és jobban koncentrálnia arra, mire van szükség a pályán. Például Silverstone-ban is túl messzire mentek. Jobb lett volna, ha maguk mögött hagyják, és előrenéznek” – vélte.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: