DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Marko: Sainz is hozta Verstappen szintjét

A Red Bull főtanácsadója úgy véli, amikor Max Verstappen és Carlos Sainz bemutatkoztak az F1-ben a Toro Rossónál, nehéz volt eldönteni, melyikük is a jobb, olyan magas szintet hoztak azonnal.

2015-ben debütálhatott a száguldó cirkuszban a két rendkívül fiatal tehetség, mindketten rendszeresen zártak pontszerzőként és bár a végelszámolásban a holland jóval több pontot gyűjtött (49-18), mint istállón belüli spanyol riválisa, Helmut Marko szerint tempójukat és teljesítményüket tekintve is igen kevés döntött csak kettejük között.

Mivel Sainz (leginkább Verstappenhez képest) láthatóan beragadt kicsit a Toro Rosso ülésébe, még 2018-ban sem tervezték őt az anyacsapathoz emelni, a spanyol megunta a várakozást és elfogadta a Renault ajánlatát és kilépett a Red Bull-családból. A bikáknak terveik voltak vele, de még kicsit később, ezt nem akarta megvárni a tehetséges ifjonc.

Mindketten kiemelkedően jól mentek, de a Red Bull Verstappent választotta 2016-ban


„Jó okunk volt arra, hogy nem küldtük el Sainzot. Azt viszont túl korainak éreztük, hogy a nagycsapatnál is szerződést kínáljunk neki. Pedig a kezdetek óta Max Verstappen és Sainz szinte teljesen ugyanazt a szintet hozták, de abban a helyzetben nem volt lehetőségünk arra, hogy a Toro Rosso ülésénél többet ajánljunk Carlosnak” – emlékezett vissza Helmut Marko a Formel1.de-nek adott interjújában.

„Ő nem volt meggyőződve arról, hogy a Toro Rossónál maradva megfelelő a jövőképe, úgy érezte, nem fejlődik semmit ott már, ezért nem is szeretett volna ott maradni. Először csak kölcsönadtuk őt az évad végéig (2017-ben), majd teljesen fel is bontottuk a szerződését. Nem szerettünk volna a fényesebb jövője útjában állni.”

„Amikor 2016-ban hirtelen kellett választanunk, nem is volt annyira könnyű a döntés, kit hozzunk fel Daniel Ricciardo mellé (Barcelona előtt). Abban az időszakban tele voltunk erős, fiatal versenyzőkkel, de Maxot láttuk a legerősebbnek mind közül. Ezért választottuk Verstappent akkoriban és azt gondolom, hogy azok az eredmények, amiket azóta folyamatosan elér, nagyon erősen bizonyítja, hogy jó döntést hoztunk” – tette hozzá Marko.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: