DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

„Gasly a példa rá, az F1 egy mentális játék”

A sportolókat elsősorban fizikai állapotuk emelik ki a többi ember közül, de a versenysporthoz hozzátartozik, hogy a résztvevők épp annyira erősek legyenek fejben is. Az F1 sem kivétel.

Az egykori pilóta, Jenson Button pedig talált is egy remek bizonyítékot erre. 2009 világbajnokának több, mint háromszáz futamot számláló karrierje alatt bőven volt alkalma megtapasztalni, mekkora mentális erőt kíván ez a technikai sport; egyik egykori kollégája szerint éppen emiatt lehetett övé a végső siker a Brawn GP versenyzőjeként. Ő most, visszavonulása után úgy látja, a modern kor gladiátoraiban, az F1-esekben továbbra is megvan ez a tulajdonság, a húsz résztvevő közül azonban egyiküket, Pierre Gaslyt kiemelte.

„A Formula-1 egy mentális játék. Minden srác a rajtrácson rendkívül tehetséges. A kérdés csak az, rendben vannak-e fejben is. Nézzük csak meg Pierre Gaslyt. Beugrik egy Red Bullba, és megsemmisül. Visszaül az AlphaTauriba, és nézz rá, mit csinál. Toppilótákat győz le, és mindezt azért, mert fejben ott van. Az emberek pedig segítik őt, mert megerősítik ezt benne” – dicsérte az idén remeklő, és előrelépésben reménykedő Red Bull-neveltet Button.



Bár korábbi munkatársai őt is elismerő szavakkal illették, amikor a lelki erejéről esett szó, Button nem teljesen ért egyet a bókokkal. Szerinte sokkal elviselhetetlenebb volt, ami főleg a karrierje elején sokba került neki. „Borzalmas voltam, ha rossz hétvégém volt. Nem kezdtem el feldolgozni, hogy miért siklottak félre a dolgok. Csak hagytam, hogy bennem maradjon néhány napig. Ez a korai években, 2001-ben, 2002-ben nagy problémám volt, és szerintem ezért szenvedtem a Benettonnál annyira” – hangzott a brit önelemzése.

Úgy véli ugyanakkor, hogy neki közel sem volt annyira támogató környezete, mint az AlphaTauri pilótájának, ez pedig hosszabb és komolyabb munkát eredményezett a mentális felkészülés tekintetében. „Flavio Briatore személyében olyan főnököm volt, aki világgá kürtölte az összes hibámat, de sosem segített volna kijavítani őket. Szóval ha volt egy rossz vasárnapom, akkor a következő versenyig csak az járt a fejemben, és ez nagyon fájdalmas volt. Aztán egyre rosszabb és rosszabb lett. Utána nagyon sokat kellett dolgoznom ezen” – vallott saját megpróbáltatásairól Button.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: