DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Két számadattal szemlélteti a javulást Binotto

Az időmérős hátrányt megfelezte, a három másodperc alatti bokszkiállások számát pedig közel kétszeresére növelte a Ferrari – ez mutatja a csapatfőnök szerint, hogy a jó úton haladnak.

A Ferrari versenyzője, Charles Leclerc úgy nyilatkozott, a 2021-es feltámadás nem lepte őt meg teljes mértékben, hiszen ha szétnéz Maranellóban vagy a versenypályán, egyértelműen látja a tavaly óta elvégzett rengeteg munkát. A csapatfőnök, Mattia Binotto, aki mérnökként a számok embere, ezt két meggyőző adattal támasztotta alá.

„Ha a köridőket vizsgáljuk, az autó nyers teljesítményét, mondjuk, hogy a tavalyi kvalifikációkat, mert ott vagyunk mindannyian a maximális teljesítményen, akkor az egész szezon átlagát tekintve 1,4 másodpercre voltunk a pole-pozíciótól. Ma 0,7 másodpercre vagyunk elmaradva” – idézi a Formula1.com a csapatvezetőt.



„Tehát a lemaradás még mindig 0,7 másodperc, ami nem elhanyagolható, teljes mértékben tudatában vagyunk. Mégis megfeleztük a különbséget a legjobbhoz képest. Ez biztató, mert a helyes úton haladunk. Harmadikak vagyunk a konstruktőrök között, egyenlő pontszámmal a McLarennel, ami szintén előrelépést mutat” – folytatta Binotto, akinek csapata a 0,7 másodperces átlagos időmérős hátrány ellenére kétszer is pole-pozíciót szerzett, Monacóban és Bakuban Leclerc révén.

A másik kiemelt terület a bokszkiállások, ahol a Ferrari szintén közel ötven százalékkal javult. „Nem csupán a nyers teljesítmény számít, a célunk 2021-ben minden területen javulni. Ilyen például a bokszkiállás. Én mindig azt szoktam mondani, hogy egy jó bokszkiállás három másodperc alatt van meg a zöld lámpáig. Talán soknak tűnhet, de azt vallom a stratégia területén, hogy inkább legyünk konzisztensek, ne csupán gyorsak. Mert ha a kiállás félrecsúszik és öt, hat másodpercig tart, akkor nehéz helyzetbe kerülünk.”

„Nézzük meg, hányszor voltunk 2021-ben három másodperc alatt eddig: a kiállások 84 %-ában. Ugyanez a szám tavaly 48 % volt. Ebből újra látható, hogy a bokszszemélyzet munkájának minősége, így a kiállás hossza javult. Csak egyetlen csapat végzett jobb munkát nálunk, ha a három másodperc alatti kiállásokat nézzük” – beszélt a második számadatról Binotto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: