DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Fernando kicsit Michaelre emlékeztet”

De nem amiatt, hogy még 40 éves kor felett is versenyzik. Az Alpine vezérigazgatója elégedett a királykategóriába idén visszatérő pilótájával. Az egyik legjobbnak tartja, akivel valaha dolgozott.

Nem kevés kérdőjel volt Fernando Alonso 2021-es visszatérése körül. Miért döntött a visszakapcsolódás mellett? Jó választás-e az Alpine? Nem túl öreg-e már ehhez? A kételkedők mindössze az első néhány versenyen érezhették, hogy nekik van igazuk, a kétszeres világbajnok ugyanis megmutatta a világnak, hogy a kor valóban csak egy szám, és hogy nem voltak rosszak a megérzései, amik azt súgták neki, képes még rá.

Lewis Hamilton mintha csak a fiatal Alonso ellen versenyzett volna a Magyar Nagydíjon, a spanyol annyira harcias volt hétszeres bajnok ellenfelével szemben; egyáltalán nem adta könnyen a bőrét. Az eredmény? Bár a futamot csapattársa, Esteban Ocon nyerte, Alonsót is hősként ünnepelte mindenki.

Maga a spanyol nem bánta meg, hogy visszajött, de most már csapata, az Alpine is úgy érzi, helyesen döntöttek, amikor egy veteránnak adták egyik ülésüket. Sokan veregették már vállba a franciáktól Alonsót, és maga az ügyvezető igazgató sem fukarkodott a dicsérő szavakkal. Szerinte élmény egy olyan tehetséggel együtt dolgozni, mint a spanyol világbajnok. Ha pedig valakinek van tapasztalata sikeres versenyzők oldalán, az Marcin Budkowski.



A lengyel még Michael Schumacherrel is egy csapatban szolgált, a Ferrarinál, amikor a német sorra nyerte a világbajnoki címeket. Ismerve a legendát, lát hasonlóságot közte és a jelenlegi „nagyöregje” között. „Lenyűgöző. Rengeteg versenyzővel dolgoztam az elmúlt kicsit több, mint húsz évben, és egyszerűen lenyűgöző” – kezdte Alonso méltatását. „A hozzáállása nagyon-nagyon profi. Kicsit Michaelre emlékeztet. A Ferrarinál ő volt a mérce, a hozzáértése és a precizitása miatt. Fernandóban ugyanezt látom.”

Budkowski számára ez mindössze nyolc hónap tapasztalata, hiszen, bár a szakember már bő két évtizede a száguldó cirkusz tagja, Alonsóval ez az első közös munkájuk. „Sose dolgoztam még vele, de másoktól hallottam arról, milyen. Természetesen teljesen más, ha csak hallod, mint ha ott ülsz vele szemtől szemben egy értekezleten, és látod, hogyan működik együtt a mérnökökkel.”

Nem a munkamorál az egyetlen, amire a lengyel rácsodálkozott versenyzőjével kapcsolatban. „A másik, amitől tátva marad a szám, a versenyzése. Hétvégéről hétvégére látjuk. Elképesztő, hogy nekünk a bokszfalon ülve teljes rálátásunk van a versenyre, neki pedig sokkal kevesebb adat áll a rendelkezésére, ráadásul maximum sebességen vezet, és mégis ugyanúgy átlátja az egészet, és alkalmazkodik is, ha kell. Ez a legimponálóbb. Talán abból a húszévnyi F1-es tapasztalatból fakad. Nem minden pilóta lenne képes erre, még húsz év után sem” – hajtott fejet Alonso előtt főnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: