DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Magabiztos a Ferrari: Jó irányba haladunk

Túl vagyunk a szezon felén, ami azt jelenti, hogy lassan, de biztosan el kell kezdeni készülni a jövő évre. 2022 ugrás lesz az ismeretlenbe. A Ferrarinak is, akik jelen állás szerint optimisták.

Alaposan szolgáltat témát az idei esztendő az F1 világának. A szokásos átigazolási pletykák szinte már semmik ahhoz képest, ami a két vb-esélyes párharcai kapcsán zajlik a médiában, de bő fél évvel a kezdete előtt ugyanígy érdekli a közvéleményt az előttünk álló szezon. 2022 jelentős változásokat hozhat majd a Formula-1 megszokott képében. Bár a csatákra most sem panaszkodhatunk, az új szabályok, ha beválnak, még szorosabb versenyeket eredményezhetnek. Az erősorrend felborulásával pedig fokozottan számolni kell.

Épp ezért hiába is kérdezgetnek bárkit, mire számít. A Ferrari részéről a teljesítménymérnök, Jock Clear beszélt most csapata esélyeiről, és nem állítható, hogy többet tudnának riválisaiknál. „Nem nehéz megmondani, lehetetlen megmondani” – válaszolta, mikor az F1 hivatalos oldala azt tudakolta tőle, meg lehet-e jósolni a mostani állásból a jövő évet. A Ferrari jelenleg sikeresebb szezont fut, mint tavaly, már két dobogós eredményük is van, és ugyan csak a harmadik helyért vívnak, de mintha eltalálták volna a jó irányt. Nekik minden bizonnyal inkább ínyükre lenne, ha nem állna feje tetejére a sorrend.

Clear szerint nagyon fontos, hogy ne legyenek irreális elvárásaik, hiszen sosem lehet tudni, a többiek éppen hol tartanak. „Sokat beszélgetek az F1-es versenyzőinkkel és az akadémistáinkkal is, és mindig hangsúlyozom nekik, hogy legyenek objektívek a várakozásaik. Nem tudod, mit csinálnak az ellenfeleid, nem tudod, a másik pilóta mire képes. Csak azt tudod, hogy te mire vagy képes, és ráhatásod is csak a saját munkádra van” – tárta fel, hogyan gondolkodik és próbál két lábbal a földön maradni.



Hogy a Ferrarinál vannak-e jelei ennek a gondolkodásmódnak, és ezáltal észlelhető-e bármi reménykeltő? Clear szerint egyértelműen, így nem is kell a maranellóiaknak félve várniuk az új szezont. „Ha most megkérdezel, mennyire vagyok magabiztos, azt mondom, nagyon. Jó irányba haladnak a dolgok a csapaton belül, sok fejlesztés volt a megfelelő területeken. Komoly őszinteséget tapasztalok, mindenki látja, hol vagyunk most, és hol rontottuk el” – árulta el a szakember. Mint mondta, pontról pontra veszik végig, mi hol siklott félre, és hogyan tudnak változtatni rajta.

Az önelemzés persze közel sem biztos, hogy elég lesz; Clear újra a korábbi szavait hangoztatta, amikor erről kérdezték. „Hogy ez hova lesz elég a sorrendben, az nagyban függ attól, hogy a többiek mivel rukkolnak elő, és mi mit találunk. Ezt perpillanat lehetetlen megmondani. Persze, végtére is mindenki azt várja, hogy mi vagyunk a Ferrari, elöl kell lennünk” – mondta, majd rá is világított, miért hibás ez a megközelítés. „Most a csapatokat tizedek választják el egymástól. Ott van például a legutóbbi időmérő [a Hungaroringen]; őrületes volt. A csapatok között már nem másodpercek vannak; már nem az van, hogy a huszadik helyezett öt másodperccel van lemaradva. 1,4 tizeddel, és az összes többi ezen belül van. Egyetlen tized különbség az ötödik, de a tizedik helyet is jelentheti” – mutatott rá a brit.

Ő hisz a szabályváltozásokban, és abban, hogy ezek a differenciák még kisebbek lesznek. „Jövőre odakeveredhetünk előre, az biztos, de borzasztóan szoros lesz. Ha csak nem látunk valami technológia csodát valakitől. Ki tudja, mi fog történni?” Akárhogy is alakul az új korszak, Clear egyben biztos: az egész F1 a jó úton indult el. Sokkal egységesebb a sport, mint korábban. „Minden csapat hatalmas tiszteletet érdemel. Mindannyian nagyon-nagyon rátermettek, és ez a sport létjogosultságát igazolja. Ennek így kell lennie. Mind keményen dolgozunk azért, hogy az F1 minden szinten versenyképes legyen. Hogy én, Ferraris csapattag ne mondhassam azt, hogy mérföldekkel jobbak vagyunk a kiscsapatoknál. Már nincsenek kiscsapatok” – fejezte ki elismerését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: