DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Bottas: Hihetetlenül balszerencsés vagyok

„Néha nem tudom, sírnom vagy nevetnem kellene” – fogalmazta meg Valtteri Bottas, mennyire peches típusnak tartja magát. Imolai balesete sokkal rosszabb kimenetellel is végződhetett volna, de most már tud nevetni rajta.

A Mercedes finnjének gyengébb egyéni teljesítményeit általában joggal éri kritika, de az is vitathatatlan, hogy Valtteri Bottas egy kifejezetten peches típus. A versenyzővel interjút készítő Hypebeast két esetet idézett fel a közelmúltból: az eltávolíthatatlan kereket Monacóban, amely miatt a második pozícióból esett ki, valamint a 2020-as imolai versenyen történt incidenst, amikor egy Ferrariról leszakadt tekintélyes méretű elem szorult Mercedese alá.

„Nem vicces dolgok ezek. Néha nem tudom, sírnom vagy nevetnem kellene, mert olyan érzés, mintha hihetetlen mértékben balszerencsém lenne. De hát mit tehet az ember? Néha vannak dolgok, amiket nem tudunk befolyásolni, csak továbblépni lehet” – mondta az interjúban Bottas. „A legjobban az fáj, hogy ha én hibázok és emiatt rossz hétvégém van, mert olyankor én nem teljesítettem azon a szinten, amelyen kellene. Ez a fájdalmasabb, de mindig igyekszem tanulni a helyzetből. Nem ez volt a legjobb szezonom a vegyes eredményekkel és a hiányzó tempóval, de még mindig hosszú év áll előttünk.”



Egy ilyen fájdalmas emlék számára az idei Emilia-Romagna-i Nagydíj, amely során hatalmas ütközés történt a Mercedes és George Russell Williamse között. A stewardok által versenybalesetnek nyilvánított incidens sokkal rosszabbul is végződhetett volna, mondta Bottas.

„Az sem volt vicces. Most már tudok nevetni rajta, de szerencse, hogy nem történt semmi. Ilyen sebességek mellett és azon a pályán, ahol nincsen sok bukótér, csak utasok vagyunk, várjuk a becsapódást. Az ember nem tudja, mi lesz a vége, nem képes irányítani az autót, nem tudja, minek ütközik legközelebb, merre csúszik tovább. Szóval nem vicces. Szerencsére az utolsó ütközés a védőfallal frontálisan történt, és elnyelte az energia egy részét. Rosszabb is lehetett volna, persze így sem volt valami nagyszerű. Aki ilyen helyzetbe kerül, csak annyit tehet, hogy azt mondja, ’a francba’, aztán várja a becsapódást” – szemléltette a versenyzők számára horrorisztikus pillanatokat az Imolában sérülés nélkül kiszálló Bottas.

A világbajnokságban csak negyedik helyen, nyeretlenül álló finn idei célját is megfogalmazta az interjú készítőjének: minden futammal győzelmi ambícióval vágna neki, de ha ez nem reális, akkor a csapat érdekeit veszi előre.

„A Red Bull ellen vívott csatában egyértelműen meg akarjuk nyerni a konstruktőri bajnoki címet, én pedig egyéniben a legelőrébb végeznék, ami a mostani helyzetemből elérhető. Mégis futamról futamra közelítem meg és egyéni célokra összpontosítok. Természetesen a fő elképzelés megnyerni az aktuális futamot, de ha a győzelem nem lehetséges, akkor maximális pontot akarok szerezni a csapat számára. Szeretek lépésről lépésre haladni és nem gondolkozni túlzottan előre, de mint csapat határozottan nyerni akarunk ebben a szezonban” – nyilatkozta Bottas, aki hiába nem szeret előre tervezni, alighanem érzi, 2021 lehet, amikor utoljára ül győzelemre képes autóban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: